Tilbage til nyhedsliste

Springbræt til at gå videre med nye former for energieksport

25. oktober 2024

HM Kong Frederik 10. besøgte Slesvig-Holsten og åbnede vigtig energikonference i Kiel.

Kongeparret modtages ved kajen foran GEOMAR på den østlige side af Kielfjorden.

Kongeparret modtages ved kajen foran GEOMAR på den østlige side af Kielfjorden.

Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen

af Poul Struve Nielsen

På andendagen af sit tiltrædelsesbesøg i Tyskland besøgte Kong Frederik 10. og Dronning Mary den slesvig-holstenske landdag, hvor de blandt andet blev modtaget af Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU) og landdagens næstformand Jette Waldinger-Thiering fra Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), der er det danske mindretals parti.

Derefter gik turen med den elektriske færge fra Kielfjordens vestlige bred med kurs mod færgestationen Wellingdorf på den østlige bred, hvor GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel ligger.

GEOMAR er i den globale topklasse inden for havforskning, men kong Frederik besøgte nu stedet, fordi det udgjorde den fysiske ramme om en stor energikonference, der skal sætte kursen for et forstærket dansk-tyskt energisamarbejde fremover.

Dansk Industri (DI) arrangerede konferencen sammen med Danmarks ambassade i Berlin, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Danish Energy Export. Fokus var på brint og CO2-fangst og -lagring (CCS), hvor der er store nye samarbejdsmuligheder mellem Danmark og Tyskland, der nationalt har høje grønne mål og ambitioner.

Men nu det fandt sted på GEOMAR så lige et par ord om organisationen, der undersøger det globale hav fra havbunden til atmosfæren og dækker et unikt spektrum af fysiske, kemiske, biologiske og geologiske processer i havet.

Under deres rejse over Kielfjorden orienterede GEOMAR-direktør, professor Dr. Katja Matthes, kongeparret om de aktuelle forskningsprojekter med fokus på beskyttelse og bæredygtig brug af Østersøen og Nordsøen.

”Danmark og Tyskland deler ikke kun en grænse, men også to have – Nordsøen og Østersøen – som er under betydelig trussel, ikke kun af klimaforandringer, men også fra andre faktorer som ueksploderet ammunition. Hos GEOMAR ser vi det som vores ansvar at udvikle videnskabeligt baserede løsninger til beskyttelse og bæredygtig brug af de vitale marine økosystemer”, fortalte Katja Matthes ifølge hjemmesiden for GEOMAR til kongen.

I Nordsøen er der også store planer om udvinding af havenergi, og det kan give luft til dansk eksport og tysk økonomisk vækst. I sin åbningstale fokuserede kongen da også en del mere på Nordsøen end på Østersøen:

”Med sit store grønne energipotentiale har Nordsøen kapacitet til at blive en førende leverandør af vedvarende energi. Ved at arbejde sammen kan vi sikre, at energi fra Nordsøen driver tyske industrier med grøn brint og forsyner husholdningerne med grøn strøm til yderst konkurrencedygtige priser”, sagde kongen i sin åbningstale.

Der var al mulig grund til, at han var med til åbne konferencen. Dansk eksport af energiteknologi til Tyskland rundede ifølge Dansk Industri 13 milliarder kroner i 2023. Det er 15 procent af Danmarks samlede eksport af energiteknologi. Ved energikonferencen var der deltagelse af over 40 energi-virksomheder.

”Tyskland og Danmark har et mangeårigt energipartnerskab, som er af enorm værdi for begge vores nationer. I dag er dette samarbejde mere relevant end nogensinde”, sagde kongen.

Han fremhævede, at de to lande er gode til at dele erfaringer om den grønne omstilling og lære af hinanden inden for områder som vindenergi, energieffektivitet og fjernvarme. 

”Udbygningen af ​​vedvarende energikilder, herunder havvindkraft i Danmark og Tyskland, er afgørende for den fortsatte elektrificering af vores samfund. Og grænseoverskridende projekter er nøglen til at opnå dette” sagde kongen.

Tyskland er altså allerede Danmarks største aftager af grønne løsninger. Dansk Industri så konferencen som et springbræt til at gå skridtet videre fra vind, energieffektivisering og fjernvarme til nyere teknologier og samarbejdsområder.

”Nye samarbejdsområder kan konkret være muligheden for, at tysk CO2 kan blive lagret i Danmark. Og det kan være det planlagte brintrør mellem Danmark og Tyskland, da Tyskland har et stort behov for grøn brint. Hvis får vi infrastrukturen og rammerne op at stå sammen, så er der store muligheder for yderligere grønt samarbejde mellem vores to lande”, sagde adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen om konferencen.