Gå til leksikonoversigt

Dybbøl, Stormen på

Begreber

Det afgørende slag den 18. april 1864 mellem danske og preussiske tropper, som endte med dansk nederlag. Efter tilbagetoget fra Danevirke den 5.-6. februar 1864 faldt den danske hær tilbage på Dybbølstillingen, der imidlertid endnu ikke var færdigbygget (se Dybbøl Skanser). En langt stærkere preussisk hær indledte herefter en belejring.

Den 15. marts indledtes bombardementet af skanserne, der blev stærkt beskadiget, og fra den 2. april blev også Sønderborg beskudt, hvorved store dele af byen blev lagt i grus. Den 18. april kl. 4 om morgenen indledtes det afgørende bombardement af skanserne efterfulgt af preussiske stormtroppers angreb. Efter kun ½ times kampe var de danske skanser faldet, og den danske hær blev med store tab trængt tilbage til Als. Angrebet kom med størst kraft mod danskernes venstre flanke (Skanse 2, 3 og 4). Ottende brigade satte under ledelse af oberst Scharffenberg et modangreb ind, men måtte opgive efter under store tab at være nået frem til Møllehuset. Herefter lykkedes det at trække den danske hær tilbage til brohovedet og videre over pontonbroen til Als, som blev kappet kl. ca. 14.00. Preusserne fortsatte beskydningen af danske stillinger nord og syd for Sønderborg til mørkets frembrud.

De samlede danske tab ved Stormen på Dybbøl var 1.669 døde og sårede samt 3.131 fanger og desertører. På preussisk/østrigsk side var de samlede tab 1.201 (263 faldne, 29 savnede og 689 sårede).

Litteratur:

Hans Christian Bjerg og Ole L. Frandsen: Danmark i krig, 2005.

Tom Buk Swienty: Slagtebæk Dybbøl – 18. april 1864 – historien om et slag, 2014.

Rasmus Glenthøj: Sønner af de slagne, 2014.

Thomas Lyngby: 1864 – krigen, der ændrede Danmark, 2014.

Dybbøl Mølle

Vilhelm Rosenstands maleri "8. brigades angreb ved Dybbøl 1864" fra 1894. Det viser den 8. brigade, der angriber med bajonetter; forrest med sablen i hånd er malet C.F. Willestrup. Til højre ses tre faldne tyske soldater. Angrebet, som det er fremstillet af Rosenstand 30 år efter, at det fandt sted, synes at vise fremgang for den danske hær med heroisk kæmpende soldater med Dannebrog hævet over dem. Men det endte med nederlag, og 8. brigade mistede næsten halvdelen af sine soldater. Rosenstand deltog selv i krigen i 1864.

Frederiksborg Nationalhistorisk Museum. Foto: Kit Weiss.