Gå til leksikonoversigt

Glücksborg

Steder

Glücksborg er en by på sydsiden af Flensborg Fjord ca. 10 km. øst for Flensborg. Byens mest kendte bygning er Glücksborg Slot, som er bygget samme sted som det nedrevne Ryd Kloster og som har lagt navn til det danske kongehus. Det var på Lyksborg Slot den danske konge Frederik 7. døde i november 1863. Byen blev anerkendt som kursted i 1878 og er i dag et meget besøgt kur- og badested. Her er 20 kilometer strand, 50 kilometer afmærkede vandrestier, overnatningsmuligheder og restauranter.

I byen er der et par interessante bygninger; Kroneapoteket i Rådhusgade fra 1622 og  Magdalene-gården i Flensborggade. Endelig er der et planetarium og ikke mindre spændende, et usædvanligt "Artefact-Zentrum", hvor medarbejdere fra hele verden arbejder med at udvikle teknik, nye energiformer og økologisk byggeri. Som de selv siger: "På mere end 30 stationer kan forskere mellem 7 og 70 år forstå drivhuseffekt, og komme på sporet af en måde at bygge, bo og leve på, der er bæredygtig. Mulighed for at overnatte i det store og helt specielle gæstehus.

Tæt ved slottet ligger det danske børnehjem, derudover er der i byen dansk skole, dansk børnehave og dansk kirke.

Den danske skole har ca. 65 elever, og på skolens store udeområde er der etableret en imponerende jernalderlandsby, hvor også elever fra andre skoler kan kan bo, spise, arbejde og klæde sig ud, som man gjorde i jernalderen.

Af Knud-Erik Therkelsen

Glücksborg Slot