Våbenstilstandsdagen
Den 11. november 1918 kl. 11 standsede de fjendtlige handlinger mellem alle krigsførende parter i Første Verdenskrig. Aftalen blev indgået i en togvogn i Compiègne-skoven nord for Paris og afsluttede over fire års myrderier.
Togvognen var bygget i 1914 som spisevogn, men den blev i foråret 1918 ombygget til kontorvogn for den franske general Ferdinand Foch, der underskrev våbenhvilen på vegne af de allierede. Efter krigen endte togvognen på et museum ved siden af våbenhvilemonumentet i Compiègne-skoven. I juni 1940, efter at Nazityskland havde løbet Frankrig over ende, beordrede Hitler togvognen flyttet nogle meter, så den kom til at stå på samme placering som ved underskrivelsen i november 1918 for dermed at tvinge franskmændene til at underskrive våbenhvilen i 1940 på præcis samme sted. Dermed demonstrerede Hitler sammenhængen mellem ydmygelsen af Tyskland i 1918 og Tysklands hævn i 1940, og i det store perspektiv sammenhængen mellem Første og Anden Verdenskrig. Bagefter blev togvognen i øvrigt udstillet i Berlin, hvor den blev ødelagt i foråret 1945 umiddelbart før Hitler-Tysklands sammenbrud. .
Efter at våbenhvilen var underskrevet indledtes fredsforhandlingerne, der førte frem til Versailles-freden.
Dagen markeres fortsat i mange lande, også i Sønderjylland, med kransenedlæggelser ved krigsmindesmærker.
I Sønderjylland fejrede det tyske mindretal op gennem 1920'erne våbenstilstanden 2. søndag i Fasten, Volkstrauertag mens man fra dansk side mindedes de faldne og våbenstilstanden i forbindelse med Allehelgensdag og i forbindelse med Afstemningsfesterne den 10. februar. Efter Hitler magtovertagelse i Tyskland begyndte det nazificerede tyske mindretal i Sønderjylland at anvende markeringen af våbenstilstanden til nazistisk propaganda. Samtidig blev Volkstrauertag omdøbt til Heldengedenktag. Det ønskede man fra dansk side ikke at deltage i, og derfor begyndte man i stedet at markere våbenstilstanden på selve dagen den 11. november.
Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur:
Inge Adriansen og Hans Schultz Hansen: Sønderjyderne og Den Store Krig. 2006.
Lars N. Henningsen: Våbenstilstandsfejringen 11.11. - inspireret af Det tredje Rige. Kronik i Flensborg Avis den 10/11 2018.
Vibe Termansen: Kampen om Centraleuropa, 2019