Agnes Gads dagbog – om tvangsafleveringer til tyskerne
For generel introduktion til Agnes Gads dagbog se….
Agnes Gad beretter om, hvordan befolkningen efterhånden i løbet af krigen i 1864 skal aflevere diverse produkter og ydelser til de fremmede soldater, bl.a. ost og smør, og skal foretage ægtkørsel, dvs. pligtkørsel. En dag skulle heste også afleveres.
18. Juli
Igaar Formiddags ankom en Ordonnants omtrent Klok: 10½, og straks efter traadte Hauptmannen1 ind for at bede Tante Jane forklare for Søren Koed den ordre han havde at give: Præcis Klok: 12 skulde her i Præstegaarden indfinde sig Bønderne med alle deres Heste over 1 Aar, og skulde Søren Koed og Sognefogederne med deres Liv og Ejendom indestaa for, at ingen Hest udeblev. Sognefogederne gjorde Indsigelse baade herimod, da de jo umulig kunde kjende alle de Heste her var i Sognet og følgelig ikke kunde svare for, om de alle vare tilstede el: ej. Dernæst indvendte de, at den opgivne Frist var for kort, og at det vilde være umuligt for de langt borte Boende at ankomme her til den tid. Men Snak hjalp ikke! Hver af dem, det vil sige Søren Koed og Hans Ravn, fik en Vagt af 3 Mand i Hælene, og gik for at udføre Befalingen.
…
Klok: 12 ankom et Par Kavallari-Officere og begyndte at syne denne Bye’s Heste, som naturligvis vare de første på Pletten. Heri Byen tog han 8, – deriblandt vores éne dejlige lysebrune Kjørehest (Mage til den er heldigvis syg) og, hvad der gik os Alle endnu nærmere til Hjerte, vores kjære gode røde Enspænderhest! –Jeg var nærved at at græde, da jeg saa de slemme Tydskere trække af med den.
….
Vor rare Hauptmann skal ogsaa være meget ærgerlig over denne Ordre og have kaldt det ”eine Schandtthat”. Ligeledes laa han nok et godt Ord ind for Faders Ridehest, som nær ogsaa var bleven taget. I det Hele toges her i Sognet (foruden Brøndsted, hvorfra Hestene vare tilsagt at møde i Follerup) 28 Heste. To Mænd i Andkjær mistede hver 3. Det er ingen Spøg nu lige før Høsten! Saalidt som for Andre at miste deres eneste Hest.
…
O, dette er en gruelig Tid; naar skal den faa Ende – og hvilken Ende efter alle disse Offre? Hvad er egentlig Kongens Hensigt? - - - Gud vil dømme engang! – Han udfrie os og vort elskede Fædreland, udfrie os snart!
Ordforklaringer:
(1) kaptajn
Kildehenvisning:
Agnes Gad. Dagbog 1864. Børkop Lokalhistoriske Arkiv 1983, s. 112-114.