Gå til kildesamlingen

Agnes Gads dagbog – reaktionerne på nederlaget ved Dybbøl

Kildeintroduktion:

For generel introduktion til Agnes Gads dagbog se….

Nyheden om nederlaget ved Dybbøl efter Stormen på Dybbøl den 18. april nåede frem til Agnes Gad dagen efter. Det fremgår af hendes dagbog, at der hersker noget usikkerhed om, hvad der er sket, og hvordan man skal reagere.

19. April

I dette Øjeblik siges for ganske vist, at Dyppel1 endelig er taget – (?) – Tropperne i Vejle siges at skulle nordpaa; 20.000 preussere ventes!!!

(- - -)

20. April

Desværre kan det neppe være Tvivl underkastet mere, at Dyppel virkelig er tagen; man tilføjer, tillige 2,500 danske soldater – ? –

Vi gik da igaar til Karensdal2, - men maatte sandelig hellere være bleven hjemme. Straks efter at vi vare naaede derned, kom en ung østrigsk Lieutinant, som nok ikke saa sjeldent kommer der og gjør Vesit. Dette Sammentræf var naturligvis os, som ikke pleje Venskab med de fjendtlige Officere og mindst igaar var oplagt dertil, meget ubehageligt. Assessoren modtog ham imidlertid forekommende og viste ham en Opmærksomhed, som var rént ud fornærmelig imod os. – Sofie og jeg ere ogsaa enige i, ikke at aflægge flere Vesitter der, saalænge Tydskerne ere i Jylland. Agnete og Konstance vare ogsaa meget trykkede ved Lieutinantens Besøg; men Assessoren forlanger udtrykkelig af dem, at de skulle være venlige og forekommende imid de fjendtlige Officerer, som komme der! – Paa den anden Side, fældte han Taarer ved Efterretningen om Dybbølstillingens Opgivelse. – Jeg véed sandelig ikke, hvad man skal tænke om den Mand?

(- - -)

21. April

Efter de Efterretninger vi iaftes modtoge fra Kolding, og som vare bragte dertil Byen af en Officer, som overværede Kampen ved Dybbøl i Mandags d. 18de, have Preusserne erobret Dybbølskandserne samt Brohovedet efter en lang og rasende Kamp. Henved 2000 Danske ere tagne tilfange. Men 1600 Preussere laa døde paa Valdpladsen, og en Masse vare saarede. Blandt de Fangne skal være den tappre Kaptain Anker3. En Mængde danske Officerer skulle være faldne, – ogsaa en General, men hvilken, endnu ubekjendt.

 

22. April

Rygtet forsikkrer, at vi have tilbageerobret Dybbel – (?) – Et andet paastaaer, at Tydskerne aldrig have været i fuldstændig Besiddelse af samtlige Skandser – (?) – Men Preusserne rykke stærkt herop efter.

 

Ordforklaringer:

(1) Dybbøl

(2) Gården Karensdahl i Pjedsted, lige ved Brønsted By.

(3) Johan Anker, der udførte en heltemodig indsats under Stormen på Dybbøl

Kildehenvisning:

Agnes Gad. Dagbog 1864. Børkop Lokalhistoriske Arkiv 1983, s. 67-69.