Gå til kildesamlingen

J.P. Junggreens brev om dannelsen af Sprogforeningen 21.9.1880

Kildeintroduktion:

J.P. Junggreen var engageret i det nationale spørgsmål og indså vigtigheden af at organisere sig for at kunne styrke dansk sprog og kultur. I 1880 tog han initiativ til dannelsen af Foreningen til det danske sprogs bevarelse i Nordslesvig, senere kaldet Sprogforeningen. Blandt foreningens vedtægter lød § 2 således: ”Foreningens Formaal er at værne om det danske Sprog i Nordslesvig, navnlig gjennem folkelig Oplysnings Udbredelse.”

Jeg har tit tænkt paa, om det ikke var muligt at gjøre noget i større Maalestok for at modarbejde den ihærdige Virksomhed, Regjeringen udfolder for at fortyske Befolkningen i Nordslesvig. Kunne vi det ikke, da er her desværre ingen Tvivl om, at det danske Folkesprog paa mange Steder er udsat for at udslettes, hvis de nuværende Tilstande skulle vedvare i en Række Aar. Jeg talte forleden med Gustav Johannsen1 og C.F. Monrad2 fra Flensborg, og vi blev enige om at gjøre et Forsøg paa at bevæge saa mange af vore Medborgere som muligt til at yde et aarligt Bidrag til Udbredelse af god dansk Læsning rundt om i Nordslesvig, til hvilket Øjemed vi saa ogsaa vilde søge at faa nogen Hjælp fra Danmark. Der bestaar jo allerede nu Biblioteker paa en hel del Steder, og det er navnlig denne Indretning, vi tænkte os udvidet til at omfatte, saa vidt muligt, hvert Sogn i den danske Del af Slesvig.

Det er imidlertid et foretagende, der, for at realiseres, vil kræve stor Deltagelse, og vi ønskede derfor at udstede en Opfordring, underskrevet af ansete Mænd fra Landets forskellige Egne, og af forskellige Retninger, hvori vi desværre i den senere Tid er kommen til at gaa.

For at tale om denne Sag, vedtage Opfordringens Form og underskrive den, beder jeg Dem, hvis de kan, at samles med 12 á 14 gode Mænd her i mit hus Søndag den 26. ds. Om Eftermiddagen kl. 1.

Det forekommer mig ogsaa, at det under de nuværende Forhold vilde være til Gavn, om vi kunde begynde paaet saadant Foretagende, paa hvilket vi jo alle maatte kunne arbejde med Endrægtighed og god Vilje.

 

Ordforklaringer:

(1) Gustav Johannsen var medstifter og chefredaktør af Flensborg Avis og blev senere rigsdagsmand.

(2) Chr. F. Monrad var forkæmper for det danske sprog og var medgrundlægger af Flensborg Avis.

 

Kildehenvisning:

Quellen zur Geschichte der deutsch-dänischen Grenzregion /Kilder til den dansk-tyske grænseregions historie III. Der nationale Gegensatz /De nationale modsætninger 1864-1914. Flensburg/Aabenraa 1996, s. 221.

J.P. Junggreen

J.P. Junggreen. Udateret fotografi.

Det Kgl. Bibliotek. Foto: Budtz Müller & Co.