Monrad, Chr.F., 1815-1889, skolebestyrer
Chr. F. Monrad blev født i Grejs ved Vejle. Han blev i 1835 student fra Sorø Akademi, hvorefter han fulgte i sin fars fodspor og studerede teologi uden dog at tage eksamen. I 1846 blev han lærer ved Mariboes Dannekvindeskole og realskole.
Efter Treårskrigen tog Monrad som mange andre unge akademikere til Sønderjylland, hvor han blev lærer ved Flensborg Latin- og Realskole. Samtidig hermed blev han fra 1856 medbestyrer, fra 1859 enebestyrer af en privat to-sproget pigeskole i Flensborg, som i 1863 havde 122 elever. Han var bestyrer af skolen frem til 1878.
Efter krigen i 1864 blev Monrad afskediget som lærer, men de preussiske myndigheder kunne ikke udvise Monrad til Danmark, fordi han ejede fast ejendom i Flensborg. Samme år tog han til København for at medvirke til oprettelse af Foreningen Dannebrog, som havde til formål at støtte sønderjyderne kulturelt og økonomisk.
Monrad kæmpede resten af sit liv for at bevare og styrke dansk sprog og kultur først og fremmest i Flensborg. I hhv. 1865 og 1866 arrangerede han talrige foredrag. Fra 1868 var han et fremtrædende medlem af foreningen "Enigheden", hvis foreningssprog var dansk, og i 1869 var han hovedinitiativtager til, at den tysksprogede avis Flensburger Anzeiger skiftede til dansk sprog og fra den 1. oktober 1869 udkom under navnet Flensborg Avis. Når avisens redaktører, bl.a. Gustav Johannsen, af politiske grunde måtte gå i fængsel, overtog Monrad redaktørarbejdet for avisen.
I 1873 stiftede Monrad "Foredragsforeningen i Flensborg", som han var formand for indtil 1883.
I 1880 var Monrad sammen med J.P. Junggreen og Gustav Johannsen initiativtagerne til oprettelsen af "Foreningen til det danske sprogs bevarelse i Nordslesvig", senere kaldt Sprogforeningen. Monrad var i årene 1880-1889 leder af bogkomiteen, som stod for Sprogforeningens vigtigste arbejde i disse år, nemlig oprettelsen af danske bogsamlinger i de sønderjyske sogne.
Et portræt af Chr.F. Monrad malet af Vibeke Sonnesberg er ophængt i Billedsalen på Folkehjem i Aabenraa.
Litteratur:
Hans Schulz Hansen: "Flensborg danske fyrtårn". Kronik i Flensborg Avis den 22. september 2005