Gå til leksikonoversigt

Arveprins Knuds Kollegium

Steder

Kollegium med 18 værelser for unge studerende fra Sydslesvig beliggende på Jacobys Allé på Frederiksberg. Kollegiet blev oprettet i 1953 af "Sydslesvigsk studie- og hjælpefond", der var etableret i 1947 af Sydslesvigsk Udvalg af 5. maj 1945. Arveprins Knud blev protektor for fonden i 1948.

Fra 1950 kunne fondet fremleje tre værelser til unge sydslesvigere i en ejendom på Trianglen, og kort efter fik man rådighed over yderligere tre værelser. I januar 1953 købte fondet brygger Tvedes herskabsvilla på Jacobys Allé 13 på Frederiksberg. Prisen for villaen var 225.000 kr., og den kunne tages i brug efter ca. 3 måneders ombygning. Stueetagen blev indrettet til fælleslokaler og bolig for økonomaen, der stod for den daglige madlavning til kollegianerne, mens der på 1. og 2. sal blev indrettet 15 værelser.

Kollegiets økonomi svækkedes især i slutningen af 1960'erne og op gennem 1970'erne, og de forskellige fondskonstruktioner måtte reorganiseres. Det skete i 1979, da Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening (SSF) hjalp med oprettelsen af "Arveprins Knuds Sydslesvigske Studie- og Hjælpefond". Samtidig gik kollegiets bestyrerinde gennem 25 år, Ingrid Langhede, på pension. 

Den økonomiske situation blev dog langsomt forværret, derudover forestod en række vedligeholdelsesoopgaver. Istandsættelser blev gennemført gennem indsamlingskampagner.

I 2006 donerede A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal en gave på 6.5 mio. kr., og for dette beløb gennemførtes en total renovering af bygningen, inkl. nyt tag og fuldstændig nyopbygning af 2. sal med tre nye værelser, så det samlede værelsestal i dag er 18. 

Bygningen, der rummer Arveprins Knuds Kollegium, er opført i 1918 af arkitekt Frederik Kiørboe for grosserere Chr. Janssen. Til kollegiet hører en stor have.

Bygningen, der rummer Arveprins Knuds Kollegium, er opført i 1918 af arkitekt Frederik Kiørboe for grosserere Chr. Janssen. Til kollegiet hører en stor have.

Grænseforeningen. Foto: Gunvor Vestergaard.