Gå til leksikonoversigt

Haderslev Domkirke

Steder
Haderslev Domkirke

Kirken ligger højt midt i Haderslev by. Foto fra 2020.

Foto: Hjart, CC BY-SA 4.0

Haderslev Domkirke, også kaldet Vor Frue Kirke, fik status af domkirke i 1922 efter Genforeningen og oprettelsen af Haderslev Stift. Inden denne kirke blev opført, lå der en romansk kvaderstenskirke på stedet fra anden halvdel af 1100-tallet. Kvadre fra den oprindelige kirke er genanvendt i den nuværende teglstenkirkes fundament. Byggeriet af kirken blev påbegyndt omkring 1250. Inden byggeriet gik i gang, var kirken tænkt som en etskibet korskirke med kor, tværskib og langskib, men omkring 1260 blev planerne ændret, og kirken blev i stedet en hallekirke, dvs. en treskibet kirke, hvor midterskibet og sideskibene er cirka lige høje. Hallekirker er udbredte i Sydslesvig, men der er kun få eksempler på dem i Danmark, hvoraf Haderslev Domkirke er den ældste. Udvidelsen hænger sandsynligvis sammen med, at der i midten af 1200-tallet blev oprettet et kollegiatkapitel ved kirken, da den fik status af kollegiatkirke under Slesvig Domkirke. I årene 1420-1440 blev den ombygget til en gotisk kirke. Midterskibet blev forhøjet, og man byggede et tårn og et højt, gotisk kor. 

Under en brand i 1627 styrtede tårnet, det vestligste fag og en del af den nordvestlige del af kirken sammen. Da der ikke var råd til at genopføre det ødelagte, afsluttede man kirkens vestende med et fag mindre og opførte en forhal i nederlandsk barok. 

Kirken er blevet restaureret ad flere omgange. Den seneste gennemgribende restaurering var i 1940’erne, hvor kirkens indre blev hvidkalket.

Det meste af kirkens inventar blev ødelagt ved branden i 1627. Døbefonten og 14 alabastfigurer af helgener er dog bevaret. Døbefonten fra 1485 er støbt af Peter Hansen fra Flensborg. På alteret står et stort gotisk krucifiks fra omkring år 1300, som kommer fra Egebjerg Kirke ved Holbæk. Haderslev Domkirke har kalkmalerier fra midten af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet. Kirken råder over tre orgler, og hovedorglet har over 5.500 piber og er et af Danmarks største. Margrethe 2. har designet kirkens bispekåbe og fire alterbordsforhæng med tilhørende messehagler, som tages i brug ved højtider; de er ophængt under kirkens kor.