Gå til leksikonoversigt

Lassen, Peter, 1866-1938, sydslesvigsk landmand

Personer

Peter Lassen var sydslesvigsk bonde på gården Strukstrup i Angel, søn af Henrik Lassen. Peter Lassen kom i 1920'erne til at spille  en væsentlig symbolsk rolle for Dannevirkebevægelsens argumentation i Danmark for, at hele Slesvig oprindelig havde været dansk, og at der måtte arbejdes for en grænserevision.

Peter Lassens virke for det danske skete især gennem Den danske Forening for Gottorp Amt. Foreningens argumentation var, at grænsens placering var et spørgsmål om historisk ret, ifølge hvilken hele Sydslesvig hørte hjemme under Danmark, uanset afstemningsresultater. Tankegangen var, at selv om tysk sprog og kultur aktuelt var dominerende, havde alle sydslesvigere via historie og afstamning en tilknytning til Danmark, hvilket kunne begrunde en grænseflytning. Den videre argumentation hævdede, at sydslesvigerne før eller siden i kraft af den nedarvede stemme, "blodets røst", ville orientere sig mod Danmark, fordi deres afstamning gjorde dem skæbnebestemte til det.

Peter Lassen  er portrætteret af Harald Slott-Møller; maleriet hænger i klubværelset på Flensborghus.

Litteratur:
Axel Johnsen: Dannevirkemænd og Ejderfolk. Den grænsepolitiske opposition i Danmark 1920-1940. Udgivet af Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, 2005.