Ryd Kloster
Cistercienserkloster ved Flensborg Fjor i Sydslesvig, grundlagt i 1210. Det var munkene fra Guldholm Kloster lidt nord for Slesvig by, der flyttede til Ryd og her opførte et nyt kloster med støtte fra biskoppen i Slesvig. Klosteret blev et af de rigeste og mest lærde i det danske rige. Det var bl.a. her, Rydårbogen (Annales Ryenses) blev skrevet. Den er skrevet på latin ca. 1250-1300 og beskriver den tidlige Danmarkshistorie fra sagntidens kong Dan frem til 1288.
Klosterets præcise beliggenhed 50-100 m nordvest for Glücksborg Slot blev påvist i 1960'erne i forbindelse med en midlertidig tømning af voldgraven omkring slottet, hvor rester af klostrets fundamenter blev synlige.
Ryd Kloster blev nedlagt i forbindelse med Reformationen, men munkene boede der frem til 1541 og tilfaldt først hertug Hans den Ældre og derefter hans nevø hertug Hans den Yngre, der rev klosteret ned i 1582 og satte byggeriet af Glücksborg (Lyksborg) Slot i gang.
Munke fra Ryd Kloster menes at have anlagt en vandmølle på nordsiden af Flensborg Fjord ved Munkemølle, ca. 500 m øst for Rønshoved Højskole. Vandmøllen er for længst forsvundet, men mølledæmning og mølledam kan stadig ses. I Munkemøllekløften findes en række sjældne plante- og sneglearter, som munkene menes at have indført fra Frankrig.
Litteratur:
Rikke Agnete Olsen: Ryd Klosters Årbogh i kulturhistorisk belysning. Wormianum 1989.
Schulze, Heiko K.L.: Die Bauten des Rudeklosters in Glücksburg im 13. Jahrhundert. Zur Architektur der Zisterzienser in Norddeutschland.
DenkMal Zeitschrift für Denkmalpflege in Schleswig-Holstein, Jahrg. 13, 2006, side 40-48.
Sterum, Niels T.: Løgum - kloster, slot og by. Pionerer i "ødemarken". Museum Sønderjylland, Haderslev 2010.
Sønderjysk Månedsskrift, 4/2012. Niels T. Sterum: Klostret i søen - Ryd Kloster. Side 135-141.