Sønderskoven
Statsskov på lidt over 400 hektar på Als øst for Sønderborg. Bevoksningen er hovedsageligt løvtræer med bøg som primær træart suppleret med eg og ask. Skoven strækker sig helt ud til kysten, hvor der er anlagt sti. Der findes fortsat rester af brudgomskobler fra omkring 1750. Sammen med spor af gamle landbrugssystemer, de såkaldte højryggede agre fra 1600- og 1700-tallet, vidner det om skovens over 250-årige historie. I 1852 overtog staten Sønderskoven fra hertugen af Augustenborg. Den rummer mange fortidsminder især gravhøje fra bronzealderen.
Gendarmstien passerer gennem den sydlige ende af skoven. Egetofte Naturskole findes i den gamle skovridergård. I gården står et af Danmarks største egetræer: Skovrideregen. Stammens omkreds er målt til 7,6 m og med en diameter på 2,42 m. Træet menes at være omkring 450 år.
Sønderskoven har et rigt dyreliv, og genopretning af moser og vandhuller giver endnu bedre levevilkår for dyr og planter. På engene ved Egetofte er en stor bestand af den klatrende løvfrø. Staals Mose i den sydlige del af skoven var tidligere bevokset med sitkagran, men blev i 2007 genskabt som sø og mose. Ved Kathrinelund nord for Sdr. Landevej er der anlagt skovlegeplads, Kryb-i-ly er et lille regnlæ, og senest er frokosthytten Agernhuset ved Egetoftevej etableret.
Af Inge Gillesborg i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur: Skov- og Naturstyrelsen: Vandreture nr. 23. 1996. Peter Friis Møller og Henrik Staun: Danmarks Skove. 1998.