Grænseforeningen og Sydslesvig tiltrak opmærksomhed på Folkemødet

Der var stor interesse for grænselandet, da Grænseforeningen og de sydslesvigske organisationer igen var repræsenteret til Folkemødet på Bornholm i seneste uge.

Grænseforeningen og Sydslesvig deltog igen i år i Folkemødet på Bornholm.

Grænseforeningen og Sydslesvig deltog igen i år i Folkemødet på Bornholm.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

Med et varieret program om både kultur, politik, sundhed og skole dannede Sydslesvigteltet ramme om en række spændende debatter på seneste uges Folkemødet Bornholm.

Og der var god interesse for programpunkterne i Sydslesvigteltet og grænselandet generelt. Det siger Grænseforeningens direktør, Hanne Sundin.

”Vi er meget tilfredse med udbyttet af Folkemødet Bornholm. Vi har haft mange mennesker forbi vores telt både i forbindelse med vores debatter, men også til en snak om mindretal, identitet og grænseland. Det sønderjyske kaffebord er selvfølgelig det helt store trækplaster, men de mange kagesultne får et oplæg om kaffebordets betydning og grænselandet inden de gode kager, så også det er folkeoplysende”, siger hun.

”Jeg er også glad for, at vi sammen med Grundtvigsk Forum kunne præsentere Lars Malm og Tomas Raae fredag aften, hvor de igen fremførte de forrygende sange fra albummet ’Menneske igen’ om Kresten Andresens oplevelser under Første Verdenskrig. Det var en stor oplevelse”, tilføjer Hanne Sundin.

Det sønderjyske kaffebord i Sydslesvigteltet er efterhånden blevet en tradition på Folkemødet, og lørdag eftermiddag blev der uddelt 465 tallerkener med kage i samarbejde med Bornholms Højskole. Kaffebordet fungerede som afslutning på programmet i Sydslesvigteltet, der torsdag, fredag og lørdag var fokuseret omkring emner som unges mentale trivsel, forældreinddragelse i grundskolen, frivillighed i foreningsliv og ældrepleje samt den manglende interesse for Tyskland blandt danskerne. Derudover var der også fællessang og quiz. Hvert programpunkt har haft fokus på hverdagen i Sydslesvig og forskellen på at leve i Danmark og i Tyskland.

”Vi har forsøgt os med et anderledes program i år, hvor Sydslesvig bliver en vinkel på problematikker, der fylder i Danmark. Det har langt hen ad vejen fungeret godt, og det vil vi arbejde videre med til næste år. Vi har haft mange forskellige typer af debattører i teltet som følge af de forskellige emnekreds, og det medvirker til, at andre, der måske ikke lige er opmærksomme på mindretallet, nu bliver det i højere grad”, siger Hanne Sundin.

Også Grænseforeningens Elevambassadører deltog på Folkemødet med mere end 40 sydslesvigske gymnasieelever. De mange unge sydslesvigere har lavet events rundtomkring på Folkemødet-området i form af sang, dialog samt spil og quiz. Derudover deltog elevambassadøren Ida Lück i debatten om unges mentale trivsel.

”Det betyder rigtig meget, at vi har en stor håndfuld unge sydslesvigere med på Folkemødet. De kommer i øjenhøjde med de mange andre unge, der deltager på Bornholm, og fortælle deres historie, om hvordan det er at vokse op i et grænseland med to kulturer”, siger Hanne Sundin.

Du kan se billeder fra Folkemødet i billedgalleriet herunder.