Sydslesvig på Folkemødet
Der er enighed om, at Sydslesvigteltet på Folkemødet 2023 var en succes.
Grænseforeningen og Sydslesvig deltog igen i år i Folkemødet på Bornholm.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Aktiviteterne i Sydslesvigteltet på Folkemødet 2023 var vellykkede og relevante. Både generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF), Jens A. Christiansen, og direktør i Grænseforeningen, Hanne Sundin, er særdeles tilfredse med den måde, dagene i Allinge på Bornholm forløb på.
”Det bedste var, at vi på den måde markerede, at vi er den del af det danske kulturlandskab, og det signalerede vi tydeligt med banneret ’Sydslesvig - en del af folket’. Det er vigtigt, at vi på den måde glider ind i det danske foreningsliv, som udgør en væsentlig del af Folkemødet”, siger Jens A. Christiansen.
Grænseforeningens direktør, Hanne Sundin, er særlig godt tilfreds med, at der var mange besøgende i Sydslesvigteltet.
”Vi er meget tilfredse med udbyttet af Folkemødet Bornholm. Vi har haft mange mennesker forbi vores telt både i forbindelse med vores debatter, men også til en snak om mindretal, identitet og grænseland. Det sønderjyske kaffebord er selvfølgelig det helt store trækplaster, men de mange kagesultne får et oplæg om kaffebordets betydning og grænselandet inden de gode kager, så også det er folkeoplysende”, siger hun.
Der er Jens A. Christiansen enig i.
”Der var pænt med besøgende til de forskellige programpunkter, og det er min oplevelse, at der var mange udefra. Vi var rent geografisk placeret på en god måde i og med at vi var i området med både højskolerne og Grundtvigsk Forum. Det er brede folkelige foreninger. Det betød, at når publikum havde været til et arrangement det ene sted, så var oplagt også at tage et arrangement i naboteltet”, siger Jens A. Christiansen.
Han synes også, det var et særdeles vellykket og varieret program i kraft af, at der blev vekslet mellem forfatterinterviews og paneldebatter, som satte fokus på Sydslesvig og Danmark vedrørende emner som frivillighed, unges trivsel, ældre, mindretal og Europa samt Tyskland, som Sydslesvig jo er en del, mens det for Danmark er den store nabo.
”Forfatterinterviewene med Hans Christian Davidsen om bogen ’Nazisternes sidste tilflugt’ og med Annegret Friedrichsen om bogen ’Astrids somre’ var forfriskende indspark, så det ikke kun er paneldiskussioner. Og en debat som den om mindretal og Europa var ikke kun båret af mindretalssynspunkter, men også god historisk og faktuel oplysning”, siger Jens A. Christiansen.
Grænseforeningens direktør er også meget tilfreds med det bredspektrede tilbud, Sydslesvigteltet havde til Folkemødets deltagere.
”Jeg er glad for, at vi sammen med Grundtvigsk Forum kunne præsentere Lars Malm og Tomas Raae fredag aften, hvor de igen fremførte de forrygende sange fra albummet ’Menneske igen’ om Kresten Andresens oplevelser under Første Verdenskrig. Det var en stor oplevelse”, tilføjer Hanne Sundin.
Flere nyheder: