Sydslesvig tiltrak opmærksomhed på Folkemødet
Der var god interesse for grænselandet, da Grænseforeningen og de sydslesvigske organisationer igen var repræsenteret til Folkemødet på Bornholm i seneste uge.
Sydslesvigteltet var i år placeret på Kæmpestranden i den sydlige ende af Folkemødet, der foregår i Allinge på Bornholm.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Af Alexander Leicht Rygaard
Med et varieret program om både kultur, politik, sundhed og skole dannede Sydslesvigteltet ramme om en række spændende debatter på seneste uges Folkemødet Bornholm.
Og der var fin interesse for programpunkterne i Sydslesvigteltet og grænselandet generelt.
Det siger Grænseforeningens formand, Mirco Reimer-Elster.
”Overordnet set kan vi være godt tilfredse med udbyttet af Folkemødet. Grundlæggende er det jo en kærkommen mulighed for at øge kendskabet til Sydslesvig og grænselandet. Personligt er jeg særlig glad for, at elevambassadørerne får mulighed for at opleve Folkemødet, samtidig med at de med deres bare tilstedeværelse øger kendskabet til Sydslesvig. Det kunne ikke være bedre”, siger han.
Elevambassadørerne er et korps af unge gymnasieelever fra grænselandet, som Grænseforeningen koordinerer i samarbejde med Dansk Skoleforening for Sydslesvig.
”Det sønderjyske kaffebord er selvfølgelig vores helt store trækplaster. Man skulle da også være et skarn, hvis man sagde nej til gratis mad. Udover kagerne uddeler vi dog også åndelig føde i form af et oplæg om kaffebordets historie, og det er en kaloriebombe, som enhver diætist burde kunne stå inde for”, tilføjer Mirco Reimer-Elster.
Det sønderjyske kaffebord i Sydslesvigteltet er efterhånden blevet en tradition på Folkemødet, og lørdag eftermiddag blev der på trods af et større uvejr uddelt 500 tallerkener med bolle, sandkage, kringle, småkage og rugbrødslagkage, også kendt som ’æ brøtort’.
Kaffebordet blev arrangeret i samarbejde med Bornholms Højskole og fungerede som afslutning på programmet i Sydslesvigteltet. Torsdag, fredag og lørdag var programmet fokuseret omkring emner som sundhedssamarbejde på tværs af grænsen, øget ungeinddragelse i skolen, den politiske situation i Tyskland og Europa efter valget til Europa-Parlamentet.
Derover var der fællessang, koncert og fodboldquiz. Hvert programpunkt har haft fokus på hverdagen i Sydslesvig og forskellen på at leve i Danmark og i Tyskland.
”Vi konkurrerer med 3400 andre arrangementer under Folkemødet og arrangører, som har væsentlig større økonomiske muskler end os. Samtidig er vores kerneopgave at øge kendskabet til Sydslesvig og grænselandet, hvilket både er en tilpas smal og afsindig vigtig folkeoplysende forpligtelse”.
”Kunsten er derfor at ramme balancen i programlægningen, så Sydslesvig og grænselandet bliver tematiseret og repræsenteret på forskellig vis, uden at arrangementerne bliver så smalle, indforståede, og i værste tilfælde også indspiste, at man kan tælle antallet af danskere i Sydslesvigteltet på én hånd. Her har vi igen gjort os nogle værdifulde erfaringer, som vi kommer til at tage ved lære af, og så vender vi endnu stærkere tilbage til solskinsøen næste år”, siger Mirco Reimer-Elster.
Grænseforeningens Elevambassadører er et korps af unge elever fra grænselandets mindretalsgymnasier. I alt 36 unge sydslesvigere var i år med på Bornholm.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
I alt har 21 repræsentanter fra de sydslesvigske organisationer været afsted. Dertil kommer Grænseforeningen Ungdom, eksterne paneldeltagere og Grænseforeningens medarbejdere og repræsentanter fra bestyrelsen.
Grænseforeningens Elevambassadører deltog på Folkemødet med 36 sydslesvigske gymnasieelever. De mange unge sydslesvigere har lavet events rundtomkring på Folkemødet-området i form af sang, dialog samt spil og quiz. Derudover deltog elevambassadør Pia Stammer i en debat om øget ungeinddragelse i skolen, mens Carolin Beckmann og Elin Kristensen deltog i en debat om mindretalskompetencer.
”Der bliver talt meget om, at Folkemødet er blevet Djøfstortion: en fætter-kusine-fest for den kreative klasse, totalt afkoblet fra hr. og fru Danmark. Det kan der være noget om, men den fortælling misser totalt, at der også var rekordmange unge deltagere på Folkemødet i år. Jeg er enormt glad for, at så mange unge sydslesvigere får muligheden for at deltage i Danmarks største demokratifestival, hvor de møder en masse unge danskere på deres alder. Den mulighed fik jeg ikke, da jeg gik i skole i Sydslesvig sin tid, men fremfor at blive grøn af misundelse over det, vil jeg slutte med en omformulering af et kendt citat fra filmen ’Shrek’: ”Der er meget mere i Folkemødet, end du tror”, siger Mirco Reimer-Elster.
Du kan finde billeder fra Folkemødet på Grænseforeningens Facebook-side her.