Uden Harreslev Børne- og Ungdomshus og Aktivitetshuset i Flensborg var Dose og Hose ikke endt med at spille jubilæumskoncert i et udsolgt Volksbad 35 år efter, de dannede punkbandet Fro-Tee Slips.
Punk var oprør og protest. Musikformen var antiautoritær og antisocial. Efter den søde hippietid med melodiske ballader, perfektionistisk progressiv rock og langhårede hippiepædagoger med batikmønstre i tøjet skulle det være støjende og grimt.
Det bærer stemningen i Volksbad i Flensborg på denne fredag den 13. december, hvor det lokale punkband Fro-Tee Slips afholder deres 35-års jubilæumskoncert, også præg af.
Der er kvinder og mænd med læderjakker, hanekam, piercinger og tatoveringer. Der er også nogle blandt publikum, der ser mere gennemsnitlige ud og godt kunne møde op i et sælgerjob i det tøj, de har på. Og nogle er lidt mere hippieagtige.
Før koncerten, da forsanger Sascha Døstrup, som kaldes Dose, giver et interview ved langbordet på førstesalen i Volksbad, ligner han mere en pædagog end en punker. Og det er sådan set også, hvad han er. Han er daglig leder af Engelsby Børne- og Ungdomshus.
Selv om Fro-Tee Slips er et band, der synger på tysk, taler tysk på scenen og mest har optrådt i Tyskland, så er det også et band, der er udgået af det danske mindretals fritidstilbud i Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU). Det begyndte i Harreslev Børne- og Ungdomshus.
”Dose sad i 15-årsalderen i klubben med en guitar, for så var der altid en flok piger omkring ham. Men det lød ikke godt, så jeg sagde til ham: Nu lærer jeg dig tre akkorder. Så kan du spille punk. Han siger, han kan fem akkorder nu”, fortæller Søren Brix, som dengang var leder af Harreslev Børne- og Ungdomshus, og i dag er 2. næstformand i SdU.
Fro-Tee Slips i et fyldt Volksbad i Flensborg.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Dose fandt sammen med Jens Locher, Hose, og de begyndte at øve. Siden kom Skrollan Siegwarth med på bas.
”Vi begyndte at øve på mit værelse. Vi hørte Sex Pistols, Die Toten Hosen, The Toy Dolls. Det er rigtigt, at Søren Brix lærte mig et par greb. Han var klubleder. Han har skaffet trommer, en gammel forstærker og guitarer. Først øvede vi i et gammelt omklædningsrum. Der var fliser på gulvet og væggene, fliser overalt. Akustikken var elendig. Til at begynde med lavede vi kun larm”, fortæller Sascha Døstrup.
Punkkoncert i Volksbad
Der er ikke meget klubleder over ham, når han først griber guitaren og skriger ud over scenekanten i Volksbad. Men der er et glimt i øjet. Der er timing i vittighederne. Og musikken fungerer. Bandet spiller vildt godt, men de har selvfølgelig også brugt nogle år til at lære det.
Foran scenen er der gang i dansen. Folk hopper og skubber til hinanden, som var det en punkkoncert i København eller Hamborg i 1980. Mellem numrene råber Dose:
”Er der nogen fra Eckernförde?”
Det er der.
”Er der nogen fra Helsinki?”
En mand i jeans, rød t-shirt og kasket stagediver flere gange under koncerten. Han går op på scenen, kaster sig ud og lader sig gribe af publikums hænder. Det bliver lidt dramatisk, fordi det kniber med at holde sig under de lavthængende projektører under loftet.
Det er måske derfor, Dose selv bliver i området tæt på scenen, da han tager et stagedive, mens han synger videre i bedste sydslesvigske Iggy Pop-stil.
Han får folk til at tænde lighterne, selv om der nu om dage er lidt langt mellem folk, som går med lighter.
Forsanger Sascha Døstrup, som kaldes Dose, er en del af det danske mindretal i Sydslesvig.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Aktivitetshuset
Sascha Døstrup gik på den danske Cornelius Hansen-Skolen. Bagefter blev han uddannet konstruktionsmekaniker.
”Jeg har ikke gået på Duborg-Skolen, men jeg har spillet der”, fortæller han.
Siden tog han en uddannelse som pædagog. Han er uddannet fra seminariet i Aabenraa i 2004. Men allerede i år 2000 blev han musikvejleder i Aktivitetshuset i Norderstrasse i Flensborg, som også hører under SdU.
Da Aktivitetshuset åbnede i 1990, fik Dose og Hose et ordentligt sted at øve. Det var slut med klinker og omklædningsrums-akustik.
” Da ’Akti’ åbnede, blev vi vist rundt i hele huset af Geos kone, Lisbeth. Da vi kun var interesseret i musikrummet, blev hun lidt irriteret på os. Vi var det første band, der øvede i Aktivitetshuset. Vi kom med guitarer og trommestikker den første dag”.
’Geo’ er Georg Buhl, som var den første leder af huset. Han syntes nu ikke, de unge musikinteresserede var irriterende.
”De var engagerede, og de brugte meget tid med at øve. De ringede tit hjem og sagde, de kom lidt senere, fordi de var i ’Akti’”, fortæller Georg Buhl.
En nabo husker, at de kunne øve til klokken to om natten. Men Aktivitetshuset var vigtigt for Fro-Tee Slips udvikling som band.
”Vi var der i ti år, før vi fik vores eget øvelokale”, siger Sascha Døstrup.
Sascha Døstrup er til daglig leder af Engelsby Børne- og Ungdomshus.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Tyskland rundt
De har været vidt omkring i de mange år, de har spillet, og af gode har de mest været rundt i Tyskland. Der har været lidt udskiftninger gennem årene. I dag består de udover Dose og Hose af guitarist Michi, som har været med siden 1999, og bassist Lorenz, som har været med siden 2011.
”De andre bor i Slesvig, nær Hamborg og i nærheden af Tønder. Så det er egentlig kun ’Heimspiel’ for mig, når vi spiller i Flensborg. Vi har spillet på Jupiter Festival i Haderslev to gange. Men det er ikke så tit, at vi er i Danmark. Det er også lidt svært med tyske tekster. I tidens løb har vi været rundt i Tyskland. Vi har været på turne to gange. Men som regel spiller vi torsdag, fredag, lørdag. Vi har spillet i alle hjørner af Tyskland, og i 2023 blev vi inviteret til Calella i Spanien for at spille. I 2018 var vi på plakaten i Wacken. Det er det største, vi har været med til”, fortæller han.
Wacken Open Air er en af Tysklands helt store festivaler. Og da Fro-Tee Slips spillede der, var de på plakaten med blandt andet Judas Priest, InFlames og Halloween. I øvrigt har der været lidt en forskel på indstillingen til punk i det nordlige og det sydlige Tyskland. Lidt som mellem København og Aarhus omkring 1980, hvor den københavnske scene med bands med Sods, i dag kendt som Sort Sol, i spidsen var seriøse og dystre, mens den århusianske scene var mere fandenivoldsk og løssluppen – i hvert fald indtil Kliche kom på banen og satte en anden dagsorden.
”Punk heroppe nordpå var mere politisk og alvorligt. Vi laver ’fun punk’, så vi var mere populære i Sydtyskland, for eksempel i Karlsruhe”, siger Sascha Døstrup.
Det var altså ikke Fro-Tee Slips, der optrådte som undergrundsorkester i Hamburg, dengang bz’erne huserede i Hafenstrasse. Den æra var også nærmest forbi, da Flensborg-bandet startede, og det rytmiske musikpendul var vel svinget fra punk til new wave, da de begyndte at spille.
Fro-Tee Slips var fyldt med energi i Volksbad i Flensborg.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
”Der var også punkbands i Flensborg før den tid, men vi er det ældste bestående punkband. Vores første releaseparty var i 1994. Der var der propfyldt”.
Det var der så også til jubilæumskoncerten. Volksbad var totalt udsolgt.
”Det sidste stykke tid har vi koncentreret os om at få det hele på plads til koncerten. Vi er ikke musikere, som bare får noder og spiller. Vi skal virkelig øve, så det begrænser. Vi har familie og arbejde”.
Vil gerne motivere
Når Sascha Døstrup tænker tilbage, er der sket en del.
”Vi syntes jo selv dengang, at vi var megagode. I dag tænker jeg: Hvordan kunne vi lave det? Men det er jo en del af os. Jeg tror, vi har motiveret mange. Det var så simpelt. Det er ikke så svært”, siger han.
Og fremtiden. Den taler han også om med et glimt i øjet, så man lige skal huske på, at interviewet blev lavet i december, og at der selvfølgelig blev fisket lidt efter, om der var lidt danskhed med i projektet udover sangeren og trommeslagerens mindretalsbaggrund:
”Vi har holdt koncert her i Volksbad, hvor vi spillede Kim Larsens ’Jutlandia’ i en punkversion. Vi har også spillet ’På loftet sidder nissen’. En EP med danske julesange som punk kunne være en ide. Måske tysk på den ene side og dansk på den anden!”.
Det er fredag, og når weekenden er ovre, og den vilde jubilæumsaften i Volksbad blot er et nyligt minde, møder de gamle punkere atter på arbejde. Når Sascha Døstrup møder på arbejde som leder i Engelsby Børne- og Ungdomshus, så har Søren Brix, som lærte ham de første akkorder i Harreslev Børne- og Ungdomshus, i øvrigt også været leder der. Og sit første job som pædagog havde Sascha Døstrup i Sortevej Børne- og Ungdomshus, hvor Søren Brix også har været.
Mon ikke også han får givet nogle gode tips videre til unge, som bliver bidt af musikken? Det er jo motiverende, at Fro-Tee Slips har vist, hvor simpelt det kan være.