SSW

Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen

Jagten på det exceptionelt gode valg

Der er valg til Forbundsdagen i Tyskland den 23. februar. Magasinet Grænsen var med, da det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), holdt ekstraordinært landsmøde og skød valgkampen i gang. 

Det er lørdag aften i det nordlige Tyskland. For mange er det ved at være ’gå-i-byen tid’, man er på besøg eller har gæster, andre tænder for fjernsynet. Et par og tyve mennesker har andre planer. De mødes over et stykke smørrebrød i Flensborghus.

Også andre har planer. På vejen i Nørregade eller Norderstrasse er der gået et par mennesker forbi med favnen fuld af valgplakater for partiet ’Die Linke’. Og andre steder i byen er CDU oppe i lygtepælene.

Det er også der, gruppen som samles om smørrebrød, skal nå op. I hele Slesvig og nogle steder i Holsten mødes medlemmer af det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), denne aften.

Kampen om pladserne i den tyske forbundsdag i Berlin går ind i den afgørende fase. Nu må der hænges plakater op. For SSW var det seneste forbundsdagsvalg historisk. Det lykkedes at få Stefan Seidler valgt ind. Han er partiets første medlem af Forbundsdagen siden Hermann Clausen, der var medlem af Forbundsdagen fra 1949 til1953. 

Nu er det tid at skrive historie igen og få ham genvalgt. Samme eftermiddag har de fleste af dem, der er mødt op denne lørdag aften i Flensborg, også været til ekstraordinært landsmøde i Slesvig, hvor valgkampen blev skudt i gang.

Stefan Seidler er stillet op i Flensborg. Ligesom i øvrigt De Grønnes kanslerkandidat Robert Habeck, som er nuværende vicekansler. Valget er udskrevet i utide. Det skulle først være holdt i efteråret. Men samarbejdet mellem de tre koalitionspartnere i den tyske regering, det socialdemokratiske SPD, miljøpartiet De Grønne og det liberale FDP, er brudt sammen. 

SSW’s udenrigsminister

I Slesvig var landsmødet blevet indledt med, at SSW-landsformand Christian Dirschauer roste Stefan Seidler for at være den bedste udenrigsminister, SSW nogensinde har haft.

Han bliver kaldt udenrigsminister, fordi SSW stiller op som det danske og det frisiske mindretals parti, men også som det regionale parti, der kæmper for Slesvig-Holsten, eller for Norden, som man også siger, når man ikke er så langt syd for Danmark, at det gør noget.

I sin tale til landsmødet siger Stefan Seidler, at vælgerne fortjener en ny kurs i Berlin. SSW vil fortsætte sit vigtige arbejde for Sydslesvig i Forbundsdagen.

Partiet har haft en række gode valg, faktisk blev de seneste lokalvalg så stor en succes, at snart sagt alt, hvad der kunne krybe og gå i SSW, blev valgt ind et eller andet sted. Det øger arbejdspresset på partimedlemmerne en del, også når der ved siden af det daglige politiske arbejde skal føres valgkamp til Forbundsdagen.

”Jeg ved, alle har travlt i kredse, kommuner og i Landdagen. Men lad os tage den chance, vi har”, siger han.

”De forgange måneder var præget af strid, men folk forventer løsninger. Vi har bevist, at vores stemme for Norden er en klar stemme. Vi koncentrerer os om mennesker i Slesvig-Holsten. ’Deine Stimme für den Norden’ er mere end et valgsprog, det er et løfte. Vi kærer os om Norden. Slesvig-Holsten har brug for den stemme mere end nogensinde”.

Valgplakat SSW

I Flensborg blev der hængt valgplakater op sent lørdag aften.

Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen

Stefan Seidler ved godt, hvem der så er den virkelige modstander. På Instagram har han lagt et klip fra en debat i Forbundsdagen op, hvor Bayerns ministerpræsident, Markus Söder (CSU), har været på besøg i hovedstaden. Her har han reflekteret over, at Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther fra Söders søsterparti, CDU, har berettet om et godt samarbejde med De Grønnes kanslerkandidat, Robert Habeck i landdagen i Slesvig-Holsten. Så kan Habeck jo bare rejse hjem til Slesvig-Holsten, og så kan det lille nordlige forbundsland blande sig udenom tysk politik på forbundsniveau, mente Söder.

”Utroligt, at Bayerns ministerpræsident er kommet helt til Berlin for at gøre grin med Slesvig-Holsten”, sagde Stefan Seidler fra talerstolen.

Også i Slesvig brugte han CSU og Bayern som modpol.

”Markus Söder kan gøre nar af vores delstat. For ham er Slesvig-Holsten for lille, for åben, for nordisk. Men det, der virkelig generer Markus Söder, er, at vi fører en pragmatisk og retfærdig politik – for alle. Hr. Söder kan skumme fløden og få penge til trafikprojekter i Bayern. Men SSW kæmper for, at der også bliver investeret i Norden.”

Til landsmødet blev der valgt 20 kandidater. Stefan Seidler er nummer et på listen. Alle vil være glade, hvis han bliver genvalgt. Hvis det lykkes at få to kandidater valgt, så er det Maylis Rossberg, der får den anden plads. 

Desuden blev de sidste ændringsforslag til partiets 90 sider lange valgprogram vedtaget.

Op i lygtepælene 

Om aftenen i Flensborg er det nummer 13 på listen, Phillipp Bohk, der står for at få sendt holdet afsted med valgplakaterne. Han er forretningsfører for SSW i Flensborg.

”Vi har jo kun ført valgkamp én gang før til et forbundsdagsvalg. Men vi har også erfaringer fra kommunalvalg og landdagsvalg at trække på”, fortæller han.

Stefan Seidler er også med ude at hænge sig selv op i lygtepælene.  Der er gule sikkerhedsveste, så ingen kommer galt afsted i trafikken i den mørke vinteraften, arbejdshandsker og SSW-huer. Alle går mindst to sammen. Og hvert parti må hænge tre plakater op i hver af Flensborgs 44 valgkredse.

Et af holdene, der tager afsted to og to er Georg Buhl og Daniel Dürkop. De er velkendte i lokalområdet, for Georg Buhls vedkommende som tidligere leder af Aktivitetshuset i Flensborg og journalist på Flensborg Avis. For Daniel Dürkops vedkommende som byrådsmedlem i Flensborg, hvor han er formand for kulturudvalget, og som kommunikationschef i Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

De kører afsted i Georg Buhls autocamper af lidt ældre dato. Der er god plads til valgplakaterne bagi vognen. Og de har fordel af at hænge valgplakater op i Daniel Dürkops to valgdistrikter og et nabodistrikt.

”Vi skal næsten ned til roklubben”, dirigerer Daniel Dürkop.

Georg Buhl fører vognen efter makkerens anvisninger. Der bliver også talt lidt politik undervejs. 

”Jeg tror, også vi får et godt valg”, siger Daniel Dürkop. 

”Men for at få to mandater skal vi nok have et exceptionelt valg, bedre end vores landdagsvalg. Så det bliver svært. Men det er jo ikke urealistisk heller”, siger Daniel Dürkop.

”Maylis er i hvert fald ualmindelig veltalende og charmerende”, replicerer Georg Buhl og spørger:

”Hvor skal vi hen?”

”Vi kører lige ud. Der er en tankstation. Og så skal vi lige på den anden side af tankstationen”, svarer Daniel Dürkop.

Hans valgdistrikt ligger i den nordlige del af Flensborg. Næste stop er Aabenraagade.

De får snart hængt de ni plakater op, der må være i de tre valgdistrikter. Så er valgkampen ellers skudt i gang. Nu er det rundt til valgmøder og ud på gader og stræder og mødes med folk. Det bliver travle uger for kandidaterne indtil den 23. februar.

Så vil det vise sig, om SSW får et godt valg eller måske ligefrem et exceptionelt godt valg?

Valgplakat SSW

I Lyksborg ventede man til søndag morgen.

Foto: Poul Struve Nielsen/Grænseforeningen