Stefan Seidler

Foto: Lars Salomonsen

SSW arbejder for mindretallene og Slesvig-Holsten

SSW’s forbundsdagsmedlem og spidskandidat vil kæmpe for Norden og mindretallene og taler dunder mod højreekstremisterne.

Som det dansk mindretals parti er mindretalspolitik selvfølgelig utroligt vigtigt for SSW.

”Vi vil styrke vores mindretal. Det gælder ikke kun det danske mindretal og det frisiske. Det gælder også de øvrige mindretal, vi har - sinti-romaerne, sorberne. Og som mindretalspolitikere så kæmper vi jo for dem, der har svært, så det vil sige, at socialpolitik er rigtig vigtigt for os. Det er så socialpolitik efter nordisk forbillede, og der kommer vi jo til det næste vigtige emne hos os”, siger Stefan Seidler i et interview med magasinet Grænsen i anledning af, at valgkampen er skudt i gang. 

Spidskandidaten er 45 år og fra Flensborg. Han er student fra Duborgskolen, uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet for både Interreg og Region Syddanmark.  Han siger, det er vigtigt, at SSW orienterer sig mod Norden og mod Danmark.

”Vi kommer med nogle gode løsninger, som Danmark allerede har. Det kan være digitalisering, det kan være i omgang med det offentlige, altså når det handler om bureaukrati. Men også på energiområdet. Her har vi nogle kæmpestore udfordringer i Tyskland, og vi har også gjort det rigtig godt her i Slesvig-Holsten, fordi vi er forrest, når det handler om grøn energi”. 

Slesvig-Holsten bliver overset

Han mener, Slesvig-Holsten bliver overset, når det gælder investeringer fra forbundsstaten. 

”Det handler også om at have en god infrastruktur, også mod Danmark, mod nord. Men faktisk er det sådan, at vi her i Slesvig-Holsten har det dårligste jernbanenet, vi har også nogle af de dårligste veje, så her skal der investeres”.

 ”Så derfor handler det selvfølgelig også om at styrke vores region, og det er det, SSW går til valg på: at styrke Sydslesvig, eller som vi siger hernede: ’Den Norden stärken’, altså det nordlige Tyskland skal vi styrke”, siger Stefan Seidler. 

Han har haft succes med at få fokus på Slesvig-Holsten i Berlin.

”Nogle gange lykkedes det os så at få det rykket lige, andre gange gør det ikke. Men det er lige præcis derfor, at det er vigtigt at have en vagthund i forbundsdagen fra Sydslesvig, der gør opmærksom på det”. 

Et eksempel er, at SSW er det parti i Tyskland, der har talt mest kystsikring. Hvilket giver mening for folk i Slesvig-Holsten, der har kyststrækninger ved både Nordsøen og Østersøen.

”Jamen, det er jo et område, man i resten af Tyskland ikke har været opmærksom på, og med de forandringer, vi har i klimaet, kan vi se, at vandstanden den stiger, og vores hjemstavn, her hvor vi bor, ja den er faktisk truet af, at den bliver oversvømmet,” siger Stefan Seidler.

I et interview med magasinet Grænsen i 2023 fortalte Stefan Seidler, at han gerne så mindretalsrettigheder som den tyske forbundsrepubliks forfatning. Der er mindretalsrettigheder skrevet ind i i forfatningen i Slesvig-Holsten, og den tyske forfatning er ikke så svær at ændre som den danske grundlov.

”Vores demokrati er under stærkt pres, og dem, der mærker det først, når demokratiet er under pres, det er mindretallene. Derfor vil jeg og SSW rigtig gerne vil have, at mindretallene bliver skrevet ind i den tyske grundlov”.

Han erkender også, at det er en langvarig proces. Og lige nu er presset på demokratiet mest et pres fra det højreekstreme parti, Alternative für Deutschland (AfD), som nu også støttes af verdens rigeste mand, Elon Musk, som er en del af inderkredsen omkring USA’s nyvalgte præsident, Donald Trump.

Kamp mod højreekstremisme

”AfD er så langt ude, man næsten ikke kan sammenligne det med nogle partier i Danmark. Jeg mener faktisk, at partiet strider mod den tyske forfatning, fordi de kommer med krav, som er orienteret efter nazi-forbilleder og som underminerer vores demokrati.

”Derfor går jeg ind for at afprøve ved domstolen, om AfD stadig er et forfatningsmæssigt retsligt parti, altså et parti man stadig væk kan tillade. Det gør jeg, fordi de er så langt ude i nogen af de krav, de har, at jeg mener, at det ikke længere er et demokratisk parti, som burde være tilladt i Tyskland,” fortæller Stefan Seidler.

I dette tilfælde understreger han, at det er ikke SSW’s holdning, det er noget, han har initieret som parlamentariker i Berlin.

AfD har fået omkring en tredjedel af stemmerne ved tre delstatsvalg sidste år, og partiet står til et rigtig godt valg til Forbundsdagen. Er det ikke et problem at udelukke så stor en del af befolkningen?

”Når store dele af befolkningen vælger sådan et parti, så er det jo en form for protest. Man kan sige, at AfD godt nok er demokratisk valgt parti, men det er ikke ensbetydende med, at de er et demokratisk parti,” siger Stefan Seidler. 

Han mener, de demokratiske partier er nødt til at være bedre til at samarbejde om at løse de påtrængende problemer i samfundet.

”Det kræver, at fløjene og blokkene samarbejder om de vigtige spørgsmål, vi har her i landet. Det kan være økonomisk krise, det kan være klimaforandringer, det kan være pres på udefra, det kan være krig. Da er der jo en utrolig stærk blokpolitik, og befolkningen ønsker sådan set, at man samarbejder de demokratiske partier imellem og løser de her problemer”.

Stefan Seidler bryder sig hverken om USA-præsident Trumps tale om at købe Grønland eller Trumps væbners, Elon Musks, støtte til AfD.

”For det første synes jeg, at de udtalelser, som Trump kommer med i forhold til Grønland og også andre områder, er meget bekymrende. Det er lidt som om, at store statsledere tror, at andre stater er et tag-selv-bord, man bare kan gå og tage af, om det er Putin med Ukraine eller ytringer, som Trump kommer med nu. Men at Elon Musk så ovenikøbet blander sig i den tyske valgkamp, fordi han er verdens rigeste mand, det er farligt for vores demokrati. Det er på mange måder bizart,” siger han.

En podcast, Elon Musk lavede med AfD’s partileder, Alice Weidel, bød i øvrigt på regulær historieforfalskning. Det fik lov at stå uimodsagt, at Hitler i virkeligheden var kommunist. I 1933 forbød Adolf Hitler det kommunistiske parti, og siden smed nazister kommunister, også fra det besatte Danmark, i koncentrationslejre.

”Vi ved, at AfD også bliver støttet af Rusland, og i den har Alice Weidel simpelthen siddet og fortalt løgnehistorier. Hun har fortalt løgnehistorier om, at Hitler var en venstresocialist, som var skudt i låget, at vi på vores skoler slet ikke bliver uddannet i almindelige fag som matematik, men kun taler om kønsroller. Det er rene løgnehistorier”, siger Stefan Seidler.

Han mener, at både højredrejningen og den udenlandske indblanding udgør kæmpe problemer for det tyske demokrati. 

”Jeg væmmes ved det. Vi skal i hvert fald have gjort noget ved det her, og vi skal stå sammen som demokrater i den her valgkamp.”