Eremitkrebsen har intet skjold selv, så den må søge beskyttelse andre steder, som her i et tomt sneglehus.

Foto: Jens Kristian Kjærgård

Kom nu og leg med på en Vadehavstur

Det er forår og en god årstid at drage ud i naturen. Skulle man savne inspiration, kan man med fordel begive sig i kast med fotografen Jens Kristian Kjærgårds nyeste fotobog, Nationalpark Vadehavet – natur i verdensklasse

Som det fastslås allerede i bogens indledning, er Vadehavet et enestående naturområde, som der ikke findes tilsvarende noget sted på jorden. Den danske del af Vadehavet blev i 2014 optaget på Unescos liste over Verdensnaturarv og sammen med den tyske og hollandske del udgør verdensarven et mere end 500 kilometer langt sammenhængende system af vadeflader samt marsk- og tidevandsområder, som strækker sig fra Blåvandshuk i nord til Den Helder i Holland.

Jens Kristian Kjærgaard har brugt nogle år på at fotografere stemnings- og øjebliksbilleder fra den danske del af marsken og Vadehavet, og han har i sandhed øje for detaljen i det svimlende store landskab. Som når hans linse stiller skarpt på sandformationerne på den tørlagte havbund, inden højvandet sætter ind, eller eremitkrebsen, der stirrer på beskueren med udtryksløse øjne.

Bogen, der vejer sine 2,5 kilo, er udstyret med velskrevne tekster af Klaus Melbye, der er centerleder og naturvejleder på Vadehavs-centeret i Ribe, luftfotos af biolog John Frikke og Jens Rosendahls Vadehavs-digte. Et af digtene indledes med strofen:

Kom nu og leg med på en Vadehavstur / mens kloderne selv triller rundt / Følg blot et sekund universernes ur / der styrer det levende bundt / Det pibler, det skifter, det driver herind / det finder sit løb selvom døv, ja, og blind / Det sukker og samler og hitter en vej / som mønster for dig og for mig.

Opfordringen være hermed givet videre. Der er tale om en usædvanlig poetisk og helstøbt bog, som varmt kan anbefales.

Jens Kristian Kjærgaard: Nationalpark Vadehavet – natur i verdensklasse. Forlaget Vestenvind. 400 sider, 499 kr.