Magasinet Grænsen guider dig til Genforeningens steder.

Foto: Grænseforeningen, Margrethe Petersen/www.genforeningssten.dk, Tim Riediger/SSF, Team Weile/Aabenraa Kommune

Besøg Genforeningens steder

Tag på sommerferie i Sønderjylland i genforeningsåret 2020 og oplev Genforeningen tæt på. Magasinet Grænsen guider dig rundt

Husk fortiden på Dybbøl Banke

Efter Genforeningen blev Dybbøl Banke et væsentligt erindringssted i dansk historie. Fejringen af 100-året for Genforeningen skulle være kulmineret med en folkefest på Dybbøl Banke i juli 2020, sådan som det skete i 1920. Nu er festen udskudt til dagene omkring Genforeningsdagen den 15. juni 2021. Udsigten fra toppen er én af Sønderjyllands bedste. Dybbøl Mølle er netop blevet nyrestaureret og viser udstillingen ‘Dybbøl Mølle 1864-1920’. Se åbningstider på visitsonderborg.dk. Det nærliggende Historiecenter Dybbøl Banke giver et detaljeret indblik i krigen i 1864.

På Dybbøl Banke har man udsigt over Flensborg Fjord.

På Dybbøl Banke har man udsigt over Flensborg Fjord.

Foto: Grænseforeningen

Tag på tour de genforeningssten

Efter 1920 blev der i hele Danmark rejst ca. 600 genforeningssten for at fejre, at Sønderjylland var blevet genforenet med Danmark. Stenene er rejst på lokalt initiativ, og i Sønderjylland alene står mere end 100 sten spredt rundtomkring i parker, vejsider, kratte og mindelunde. Stenene udgør et oplagt udflugtsmål, hvad enten man er på cykel eller i bil. På www.genforeningssten.dk er det muligt at finde en oversigt over genforeningsstenene i området, og hjemmesiden er den perfekte guide, når næste sten skal lokaliseres. En oplagt sten at besøge står ved Krusågrænsen, hvor kong Christian 10. den 12. juli 1920 mødte en gruppe dansksindede sydslesvigere. “I skal ikke blive glemt”, sagde kongen til de fremmødte, og det er de ord, der er mejslet ind i genforeningsstenen.

Find de sønderjyske genforeningssten og genforeningssten fra hele Danmark på www.genforeningssten.dk.

Find de sønderjyske genforeningssten og genforeningssten fra hele Danmark på www.genforeningssten.dk.

Foto: Margrethe Pedersen/www.genforeningssten.dk

Museer fortæller genforeningshistorien

På Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld kan man få overblik over Genforeningens historie. Museet ligger over for Den Gamle Grænsekro, hvor Christian 10. red over grænsen ved Genforeningen i 1920. Når den dansk-tyske grænse åbner, vil der også være mulighed for at besøge Danevirke Museum syd for grænsen. Her fortælles om, hvordan fæstningsværket Danevirke opstod og om de arkæologiske fund. Man kan også se udstillingen ‘Dansk i Sydslesvig’ om det danske mindretals historie fra 1864 og til i dag.

Se åbningstider på de to museer på www.genforeningsmuseet.dk og www.danevirkemuseum.de.

Valdemarsmuren er en del af voldene ved Dannevirke.

Valdemarsmuren er en del af voldene ved Dannevirke.

Foto: Tim Riediger/SSF

Hvil ud i Genforeningsparken

Det var fra forsamlingshuset Folkehjems balkon, at grænselandspolitikeren H.P. Hanssen den 17. november 1918 i en tale præsenterede kravet om en folkeafstemning om grænsen foran 3000 fremmødte sønderjyder. Dermed var det første skridt mod Genforeningen taget. I dag er Folkehjem et kursus- og konferencecenter, men med offentlig adgang. I Billedsalen kan man opleve 60 portrætter af førende skikkelser i den nationale kamp, herunder H.P. Hanssen og Jens Jessen, der var chefredaktør på Flensborg Avis fra 1882 til 1906. I forbindelse med genforeningsjubilæet har Aabenraa Kommune brugt knap 13 mio. kr. på at omdanne området foran Folkehjem til en ‘genforeningspark’, der er et grønt åndehul i byen, hvor man kan nyde tilværelsen, inden turen går videre.

Folkehjem og Genforeningsparken kan besøges på Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa.

Folkehjem og Genforeningsparken kan besøges på Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa.

Foto: Team Weile/Aabenraa Kommune