Hjort lorenzens skolens elever er på besøg på rødekro

Foto: Lars Salomonsen

Glade børn mødes på tværs af grænsen

Grænseforeningens lokalforening i Aabenraa har bragt børn fra 0. klasse på Hærvejsskolen i Rødekro sammen med børn fra Hiort Lorenzen Børnehaves førskolegruppe fra Slesvig

De to piger, Jette og Marie, løber frem og tilbage på gulvet. De griner og hviner. Det myldrer med børn. Og de har det sjovt. Børnehaveklasserne på Hærvejsskolen i Rødekro har nemlig besøg af Hiort Lorenzen Børnehaves førskolegruppe fra Slesvig.

“Vi har glædet os, og der er rigtigt, rigtig godt her i Danmark. Vi har leget gemmeleg med tre danske børn”, fortæller de to piger fra Slesvig.

Det er også en oplevelse for de voksne at komme på udveksling med børnene. 

“Vi var mega spændt på det. At have kontakt til Danmark er fantastisk for vores børn, som både taler tysk og dansk. Nu skal vi snakke rigtig meget dansk. Nu er vi i Danmark”, siger dagtilbudsleder Johanne Klawin fra Hiort Lorenzen Børnehave.

Børnehaveklasserne fra Hærvejsskolen har også været på tur i Slesvig.

“Det var spændende for børnene, at de skulle have pas og blå sygesikringsbevis”, fortæller Jytte Abild, som er en af de tre børnehaveklasseledere på Hærsvejskolen. 

De to ansvarlige voksne har også haft en rigtig god oplevelse med udvekslingen.

“Forud for udvekslingen mødtes vi i Rødekro. Vi kom herop og var sammen med kollegerne i to timer,” fortæller Johanne Klawin.

Billede af Hjort Lorenzen skolens elever

“At have kontakt til Danmark er fantastisk for vores børn, som både taler tysk og dansk. Nu skal vi snakke rigtig meget dansk. Nu er vi i Danmark”, siger Johanne Klawin fra Hiort Lorenzen Børnehave i Slesvig.

Foto: Lars Salomonsen

Børnene er jævnaldrende, men på en førskoleklasse i Tyskland har børnene en anden dagligdag end i en 0. klasse i Danmark. Så det var nødvendigt for de voksne at tale om, hvordan man arbejder med børnene hver især. De to voksne fortæller, at det var Grænseforeningens lokalforening i Aabenraa, der foreslog samarbejdet.

“Det er Grænseforeningens DNA at sørge for, der sker noget udveksling mellem flertalsbefolkningen i Danmark og det danske mindretal syd for grænsen. Det er vigtigt at få børn og unge med – og ikke glemme de gamle”, siger formanden for lokalforeningen, Jens Overgaard. 

I Rødekro har de taget fat på den udfordring og den oplevelse, det er for børnene at få lov at komme til et andet land, selv om en tur til Vendsyssel unægtelig ville være noget længere. 

“Vi har i undervisningen fortalt om andre lande og haft det som emne. Og vi har haft besøg af nogle af børnenes forældre, som kommer fra Mexico, Tunesien, Thailand og Pakistan,” fortæller Jytte Abild.

Johanne Klawin fortæller, at turen har styrket børnenes danskkundskaber.

“Vi har fire børn, der har gået i tysk børnehave. Og det har været en succesoplevelse for dem”, siger hun.

Børnene fra Rødekro var overraskede, da de mødte børnene i Tyskland.

“De sagde: jamen, de taler jo dansk! Den del med danske børn på den anden side af grænsen har været svær at forstå. De fleste har forbundet Tyskland med Fleggaard og bland-selv-slik. Nu har de fundet ud af, at der er et liv, og at der er dansktalende børn på den anden side af grænsen”, siger Jytte Abild.

Turen har også været være mulig, fordi ‘Interreg Deutschland-Danmark’, et EU-program som, støtter regional udvikling i Europa, har betalt for bussen mellem Slesvig og Rødekro.