"Flere og flere bruger en forlænget weekend eller en uge i grænselandet, hvor der er så meget historie, arkitektur, sprog og kultur i bred forstand med relation til Danmark", skriver Knud-Erik Therkelsen, generalsekretær i Grænseforeningen

Foto: Thomas Tolstrup

At rejse er at leve

KOMMENTAR: Flere og flere bruger en forlænget weekend eller en uge i grænselandet, hvor der er så meget historie, arkitektur, sprog og kultur i bred forstand med relation til Danmark, skriver Knud-Erik Therkelsen, generalsekretær i Grænseforeningen, i en kommentar.

Udtrykket ”At rejse er at leve”, der stammer fra H.C. Andersens ”Mit livs Eventyr”, blev jeg meget bogstaveligt mindet om, da vi under en ferie ved Solkysten for nylig aflagde Malaga besøg – og traf H.C. Andersen siddende på en bænk på byens hovedstrøg Plaza de la Marina. Forklaringen er, at H.C. Andersen besøgte Malaga en uge i oktober 1862. Inden han vovede turen over Gibraltarstrædet og besøgte Marokko, det sydligste H.C. Andersen nåede på sine mange rejser. Statuen blev opstillet i anledning af H.C. Andersens 200-års dag i 2005.

H.C. Andersen holdt også meget af at rejse i hertugdømmet Slesvig, hvor han var en hyppig gæst allerede i 1840’erne, da han besøgte kongeparret, der ferierede på Før, og senere hertugen af Augustenborg. I 1845 skrev han under et ophold på Gråsten slot ”Den lille pige med svovlstikkerne” og i 1862, undervejs til bl.a. Malaga, overnattede H.C. Andersen i Flensborg, hvor han den 25. juli deltog i afsløringen af Isted-Løven på Flensborg gamle Kirkegård.

H.C. Andersen har en særlig aktualitet i grænselandet, fordi han på fornem vis holdt balancen mellem tysk og dansk nationalisme, hvilket fint kom til udtryk i digtet ”I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme”, men også i det lille digt, han nærmest improviserede på Augustenborg Slot i sommeren 1844, da man forsøgte at aftvinge Andersen en holdning til det nationale spørgsmål: ”Hver elsker sin Farve paa Sted og Tid; / jeg alle disse kan lide; / men mest har jeg lært fra min Barndomstid / at elske det Røde og Hvide”.

At rejse er at leve – også i det hjemlige. Det lægger Kristian Ditlev Jensen op til i sin fine bog ”Sydslesvig – steder og mennesker”, som er anmeldt af tidligere udenrigsminister Per Stig Møller i dette nummer af Grænsen. Bogen er udgivet efter idé fra Grænseforeningen, idet vi mente, det måtte være naturligt for Kristian Ditlev at følge op på sin første bog om grænselandet: ”Sønderjylland – steder og mennesker” med en tilsvarende flot udstyret bog om Sydslesvig. Forfatter og forlag var enige i idéen, og Sydslesvigudvalget fulgte fint op med et tilskud, som muliggjorde udgivelsen. Det er der kommet en fin ”coffee-table bog” ud af med artikler, hvor vi møder Sydslesvig og mindretallet ud fra nye og friske vinkler og flot suppleret med hovedsageligt Kristian Ditlev Jensens egne fotos. En oplagt julegaveidé.  

At rejse er at leve – med hjælp fra elektronikken. Flere og flere bruger en forlænget weekend eller en uge i grænselandet, hvor der er så meget historie, arkitektur, sprog og kultur i bred forstand med relation til Danmark. Grænseforeningens lokalforeninger gør det samme – igen og igen. Nu har Grænseforeningen udviklet et digitalt kort over grænselandet med ca. 500 seværdige steder markeret og med links til grundige og uddybende artikler i vores leksikon, der allerede findes på hjemmesiden www.graenseforeningen.dk. Kortet er fortrinligt, når man skal forberede en tur til grænselandet, ligesom det kan bruges, når man bevæger sig rundt i grænselandet og lige skal vide noget mere om dette eller hint. Der vil om kort tid kunne linkes til kortet direkte fra forsiden på Grænseforeningens hjemmeside.

God rejse!

Knud-Erik Therkelsen er generalsekretær i Grænseforeningen