Konfirmander, men også voksne, spiller rollespil om Luther og oplever Reformationen på egen krop.
Gennem de senere år har konfirmander, men også voksne, spillet rollespil om Luther. Op til reformationsjubilæet næste år er det blevet endnu mere efterspurgt at tage på tidsrejse tilbage til Middelalderen for at opleve Reformationen på egen krop.
Kristian Dreinø har været med til at udvikle rollespillet ”Luthers Nøgle”, der er et frit fortolket rollespil om Reformationen i Danmark. Rollespillet blev for ti år siden udarbejdet i samarbejde med præster i Haderslev Stift og er siden blevet en landsomfattende succes med mere end 30.000 deltagere.
Kristian Dreinø og hans kollega Hans Henrik Engberg understreger, at rollespillet om Luther, der forvandler deltagerne til fromme pilgrimme, der er på jagt efter ”Luthers Nøgle”, ikke er konfessionelt. Alligevel sker der noget med mennesker, når de spiller rollespillet.
”Vi har udarbejdet ”Luthers Nøgle”, så deltagerne får fokus på deres egen rolle i livet. De skal ikke lægge ansvaret over på en præst eller andre autoriteter. De skal helst ende med at forstå, at de selv udgør kirken. Samtidig betyder rollespillet jo, at de ikke i første omgang skal bruge deres intellekt til at forstå verden. De skal opleve på egen krop, at de bliver nødt til at hjælpe hinanden, når der for eksempel er nogle af dem, der ikke kan gå eller ikke kan se på vej hen til en hellig kilde”, siger Kristian Dreinø.
Han siger, at det ikke mindst er den lokale indsats, der gør det muligt at gennemføre de store rollespil, hvor der ofte deltager 300-400 personer. Han henviser til Haderslev Provsti, hvor trofaste medlemmer af menighederne hjælper til år efter år.
En del af pointen i ”Luthers Nøgle” er, at det er lokale, historiske figurer, der inddrages i det enkelte rollespil afhængig af, hvor i landet rollespillet finder sted. Eksempelvis inddrages Skipper Clement og hans bondehær, hvis rollespillet finder sted i det nordlige Jylland, mens junker Christian inddrages, hvis rollespillet finder sted i Sønderjylland.
”Det er vigtigt, at deltagerne forstår, at Reformationen ikke kun var én mands værk og havde sit eget lokale præg”, siger Kristian Dreinø.
Efterskole udbyder rollespil
Efterskolen Epos, der har til huse på den tidligere Danebod Højskole på Als, tilbyder også rollespil om Luther til konfirmander. Efterskolelærer Rasmus Wichmann forklarer, at det er efterskoleeleverne, der skal være hjælpere, når rollespillet ”På sporet af Luther” til næste år skal spilles af lokale konfirmandhold i Syd- og Sønderjylland.
”Vi håber, at vores rollespil kan være en appetitvækker til Reformationen, så konfirmanderne får lyst til at lære mere om Renæssancen og relatere den til vores egen tid. At de kan se, at bogtrykkeren måske har noget til fælles med vore dages IT-nørd, og at kardinalen var mere optaget af kassetænkning end af Gud”, siger Rasmus Wichmann, der oplyser, at ”På sporet af Luther” allerede har været spillet med konfirmander i Lindevang og Flintholm Kirker på Frederiksberg i København.