Gå til leksikonoversigt

Kristensen, Knud, 1880-1962, statsminister

Personer

Knud Kristensen var født i Hover ved Ringkøbing. Han fik en landbrugsuddannelse og var samtidig med sit politiske virke aktiv landmand. Han blev i maj 1945 indenrigsminister i befrielsesregeringen og støttede således regeringens grænsepolitik.

Efter folketingsvalget den 30. oktober 1945 dannede Venstre en mindretalsregering med Knud Kristensen som statsminister. Under valgkampen havde et af Venstres hovedpunkter været "Frihed for det danske Mindretal til at leve deres Liv uden Tryk af fremmed Magt". Det var regeringens politik, at 1920-grænsen lå fast, men fra juni 1946 begyndte Knud Kristensen i taler og foredrag at udtale, at det kunne blive aktuelt med en ny folkeafstemning i Sydslesvig. Knud Kristensen forbeholdt sig ret til som privatperson at mene, at Sydslesvig skulle have mulighed for at blive indlemmet i Danmark. Partiet Venstre var splittet i spørgsmålet, mens der i Folketinget var flertal for "Grænsen ligger fast", således som det fastslås i Oktobernoten. Denne dobbelthed skabte så alvorlige spændinger i Folketinget, at Knud Kristensen i oktober 1947 efter et personligt mistillidsvotum måtte træde tilbage som statsminister.

I 1949 udtrådte han af Folketinget, og i 1953 stiftede han partiet De Uafhængige, men kom ikke selv til at spille en større rolle i partiet.

Litteratur: 
Mogens Rostgaard Nissen: "Knud Kristensen og Sydslesvig". Kronik i Flensborg Avis den 27. december 2013.

Knud Kristensen. Udateret fotografi.

Knud Kristensen. Udateret fotografi.

Det Kgl. Bibliotek. Foto: Peter Elfelt.