Matilde Kirk Sørensen bor hos familien Milord i Nibøl i skoleåret 2018/19. På billedet ses (fra venstre): Benjamin, Sarah, Matilde, sønnerne Fiete (stående) og Paul samt beaglen Amy.

Foto: Grænseforeningen

”Hvis jeg ikke lige kan formulere mig på tysk, kan de fleste heldigvis også dansk”

16-årige Matilde Kirk Sørensen er eneste danske folkeskoleelev, der tager 10. klasse i Sydslesvig i skoleåret 2018/19 gennem Rejsekontoret, Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Magasinet Grænsen har besøgt hende på Læk Danske Skole og hos værtsfamilien i Nibøl. 

Alle de andre familier, jeg kunne vælge, kom fra Flensborg og byerne tæt på. Men der har jeg været før, så det interesserede mig ikke på samme måde som at komme herud”, siger Matilde Kirk Sørensen.

Magasinet Grænsen er taget til Nibøl og Læk i Nordfriesland i delstaten Slesvig-Holsten for at besøge 16-årige Matilde Kirk Sørensen, der kommer fra Assentoft, en lille by tæt på Randers. Som den eneste danske folkeskoleelev i skoleåret 2018/19 har Matilde Kirk Sørensen valgt at tage 10. klasse på en dansk mindretalsskole. Det seneste halve år har hun boet hos sin værtsfamilie i Nibøl og hver dag taget skolebussen til Læk, der ligger ca. 20 kilometer syd for den dansk-tyske grænse.

Matilde Kirk Sørensen tager imod på Læk Danske Skole, hvor der går 307 elever fra 1. til 10. klasse, og sammen med sin klasselærer Mona Mølgaard Elling viser hun rundt på skolen, som hun startede på efter sommerferien.

”Det var lidt af et kulturchok til at begynde med, fordi jeg lige skulle vænne mig til, at alle omkring mig talte tysk”, siger Matilde Kirk Sørensen.

Valget om at tilbringe et år i grænselandet tog Matilde Kirk Sørensen blandt andet for at blive mere selvstændig. Hun vil gerne lære at stå på egne ben, som hun formulerer det.

”Jeg er jo kommet i den alder, hvor der ikke er mange år til, at jeg skal flytte hjemmefra. Derfor ville jeg gerne se, hvordan jeg ville klare mig, når mor og far ikke er der til at hjælpe”, siger Matilde Kirk Sørensen, mens vi nærmer os klasseværelset, hvor hun har haft undervisning det meste af dagen.  

”Matilde giver noget, jeg ikke kan”

På en opslagstavle i klassen hænger en artikel fra Flensborg Avis med et billede af Matilde Kirk Sørensen, der står med en flyttekasse og smiler stort. Artiklen handler om hendes forventninger til skoleåret i Sydslesvig.

”Ja, det var lidt pinligt til at starte med, at alle kunne læse om mig i avisen, men det er okay nu”, siger Matilde Kirk Sørensen og griner lidt, mens hun kigger over på sin klasselærer.

”Det var mig, der hængte det op, da Matilde begyndte her. Herude på landet er det lidt specielt at få en dansker ind i klassen”, siger Mona Mølgaard Elling, der selv stammer fra Esbjerg og underviser i dansk, historie og religion.

”Det har givet rigtig meget at få Matilde ind i klassen. Jeg kan slet ikke formidle dansk kultur til eleverne på samme måde, som en jævnaldrende teenager kan. Eleverne her hører så meget om den danske kultur, men den er jo ikke en del af deres hverdag. Det er Matilde”, siger Mona Mølgaard Elling.

Bedre til det tyske

På Læk Danske Skole foregår al undervisning på dansk, men i frikvartererne tales der tysk. Og netop den tosprogethed var én af grundene til, at hun valgte at tage et skoleår i Sydslesvig, forklarer Matilde Kirk Sørensen, da vi har taget afsked med hendes klasselærer og kører i bil vestpå gennem det nordfrisiske marsklandskab mod Nibøl, hvor hendes værtsfamilie bor.

”Jeg kan godt lide tysk og vil gerne blive endnu bedre til at tale sproget, selv om jeg allerede nu føler mig mere sikker i det. Men det er også rart, at hvis jeg ikke lige kan formulere mig på tysk, kan de fleste også forstå dansk”, siger Matilde Kirk Sørensen og tilføjer, at det tyske sprog dog var en udfordring i begyndelsen.

”Jeg synes, at jeg er god til tysk, men da jeg begyndte her, kunne jeg slet ikke følge med. Jeg kunne tale med dem i 3. klasse, det var dér, mit niveau lå. Mine klassekammerater var dog gode til at inddrage mig i samtalen og ikke glemme, at jeg måske ikke kunne forstå alt, og så slå over i dansk”, siger hun.

Savner familie og venner

Matilde Kirk Sørensen besøger sin egen familie i Assentoft omtrent hver anden weekend. Vennerne derhjemme har hun dog ikke set meget til det seneste halve år. De holder primært kontakt over FaceTime, Messenger eller Snapchat. Det gjorde, at Matilde Kirk Sørensen i begyndelsen, hvor hun ikke kendte sin værtsfamilie eller klassekammerater så godt endnu, savnede de mennesker, hun kendte hjemmefra.

Det er anderledes i dag, selv om det var svært i begyndelsen i den lokale fodboldklub TSV Rotweiß Niebüll, hvor Matilde Kirk Sørensen træner hver tirsdag og fredag. De andre spillere talte ikke dansk, men typisk tysk og frisisk.

”Det var op ad bakke, og jeg følte mig udenfor. Det var jo noget med, at de måtte pege på, hvad de mente og prøve sig frem på den måde. Min træner kunne kun meget lidt engelsk”, siger hun, mens regnen begynder at falde på bilens ruder.

Udadvendt og global familie

Efter et kvarters kørsel er vi fremme i Nibøl, hvor frisiske huse præger bybilledet. Der er både et dansk og et frisisk mindretal i byen. Her bor Matilde Kirk Sørensens værtsfamilie, tyske Benjamin og Sarah Milord, der har sønnerne Fiete og Paul på fem og syv år og beaglen Amy. Det er sidstnævnte, der byder velkommen og ivrigt logrer med halen, da vi træder ind i familiens entre.

På spisebordet har værtsforældrene sat kaffe frem. De er meget glade for at have fået en dansk pige ind i huset. 

”Vi bor i en grænseregion, og vores drenge går i dansk skole. Vi tænkte derfor, at det kunne være en interessant oplevelse at få en dansk teenager ind i hjemmet kulturmæssigt, men også i forhold til at vi er vant til to små drenge”, siger Benjamin Milord, der ligesom sin hustru, Sarah Milord, der læser til lærer på Flensborg Universitet, ikke taler dansk, så samtalen foregår på tysk.

”Matilde er meget let at have med at gøre. Hun er hjælpsom, og så slipper vi selvfølgelig også for de store teenageskænderier, i og med at vi ikke er hendes rigtige forældre”, supplerer Sarah Milord med et smil.

Til at begynde med talte Matilde Kirk Sørens engelsk med sine værtsforældre. I dag taler de dog kun tysk.

I begyndelsen af juli, når skoleåret er slut, flytter Matilde Kirk Sørensen hjem til Assentoft igen. Det betyder dog ikke, at hun kommer til at skrue ned for brugen af det tyske sprog. Allerede nu ved hun nemlig, at hun efter sommerferie skal på handelsgymnasium i Randers, hvor hun helt sikkert vil vælge tysk.

”Det glæder jeg mig til. Men jeg skal lige have det sidste halve år med her”, siger hun.