Gå til leksikonoversigt

Juleskikke, Sønderjyske

Begreber

I Sønderjylland mødes danske og tyske juleskikke. Adventskransen er en tysk tradition, der kom hertil i begyndelsen af 1900-tallet. Skikken vandt udbredelse på landsdelens højskoler, efterskoler og husholdningsskoler i 1920’erne, og elever fra det øvrige Danmark tog skikken med sig hjem. Santa Lucia-fester er en svensk tradition, der bredte sig til Danmark i 1930’erne, men allerede i 1920’erne blev der afholdt Lucia-fester på Duborg-Skolen i Flensborg som en markering af skolens tilhørsforhold til Norden.

Skikken med at lægge en lille gave i børnenes hjemmesko i den sidste tid før jul er kommet sydfra, idet gavegiveren kaldes for Kinken, en forvanskning af Jesu Kindchen.

Julemaden var på landet førhen grønlangkål og røget svinehoved og i nutiden and, gås eller flæskesteg. Hos det tyske borgerskab i byerne var julemaden ofte karper og marcipantærte fra Lübeck til dessert, men denne skik er i dag næsten forsvundet. Juletræspynten kan variere lidt alt efter nationalt tilhørsforhold. Rød-hvide flettede hjerter er yndet i danske familier, men modtageligheden for nye juletraditioner og pynt er stor i alle grupper.

Ved nytårstide gik børnene førhen med rummelpotter, men den skik er ophørt. Det samme gælder stjernedrengene, som gik rundt og sang ved nytår og helligtrekonger. Derimod er det almindeligt mange steder i Sønderjylland, at børnene går rundt nytårsaftensdag og skyder nytår ind hos folk og får en pose med slik og frugt til gengæld. På Als er også bevaret en gammel tradition med helligtrekongersløb.

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: Inge Adriansen: Juleskikke på Als og Sundeved. 1979.

Luciaoptog på Sct. Severin Skole i Haderslev. Foto fra 1946-47.

Luciaoptog på Sct. Severin Skole i Haderslev. Foto fra 1946-47.

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune.