Kommunevåben, Sønderjyske
Nogle kommunevåbener har rødder i ældre købstadsvåbener kendt fra segl. Aabenraas og Haderslevs våben fra 1421, Tønders er kendt fra 1443, mens Sønderborgs våben kendes fra 1644, men de kan alle være ældre end den først kendte forekomst. De øvrige våbener fra de tidligere kommuner blev skabt mellem 1878 og 1993. Kommunerne Augustenborg, Gram, Gråsten, Haderslev, Løgumkloster, Nordborg, Nørre Rangstrup, Rødding, Sønderborg, Tønder og Vojens videreførte efter 1970 allerede eksisterende våbener. Rødekro Kommune fik i 1970 som den første af de nye kommuner efter Kommunalreformen et våben, og Bredebro fik sit våben i 1993 som den seneste.
Med Strukturreformen i 2007 blev antallet af sønderjyske kommuner reduceret fra 23 til kun 4: Haderslev, Tønder, Aabenraa og Sønderborg. Alle nye kommuner skulle have deres våben godkendt, også de tilfælde, hvor der skete en videreførelse. De sønderjyske kommuner valgte at videreføre det gamle våben: Haderslevs våben er en rød pælebro i sølv over blå bølger. Broen og bølgerne illustrerer Haderslevs beliggenhed ved naturlige vandløb, og broen over Møllestrømmen.
Våbenet er nytegnet af Bysted A/S og godkendt af Rigsarkivet. Sønderborgs våben er en rød borg i sølv felt over tre blå bølger. Borgen og bølgerne hentyder til Sønderborg Slot ved Alssund. Våbenet er nytegnet af Mollerup Designlab og godkendt af Rigsarkivet. Aabenraas våben er tre sølv makreller mellem sølv bølger i blåt felt. De tre makreller illustrerer et af Aabenraas oprindelige hovederhverv, fiskeriet. Våbenet er nytegnet af Ronny Andersen og godkendt af Rigsarkivet.
Også Tønder har valgt at bruge en version af det gamle kommunevåben, et guld skib på grønne bølger i blåt felt. Skibet på bølger illustrerer søfartens betydning for Tønder, der indtil midten af 1500-tallet havde direkte adgang til havet og livlig handel med Nordtyskland og Nederlandene. Våbenet er godkendt af Rigsarkivet.
Af Ronny Andersen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur: Sønderjysk Månedsskrift 1995:12 (temanummer om kommunevåbener). Sven Tito Achen: Danmarks kommunevåbener samt Grønlands og Færøernes. 1982.