Gå til leksikonoversigt

Påskeskikke, Sønderjyske

Begreber

Påsken er en af årets store kirkelige højtider, især førhen var der knyttet særlige skikke hertil, fx at der skærtorsdag skulle serveres grønlangkål eller suppe kogt med en suppevisk med syv eller ni slags grønt. Det var også tradition at stå tidligt op påskemorgen for at se solen danse. Denne skik er blevet flyttet til pinsen. En tysk tradition, der blev udbredt i Sønderjylland i begyndelsen af 1900-tallet, er forestillingen om, at påskeharen lægger æg i haven, hvor børnene påskemorgen kan søge efter dem. Skikken er ved at brede sig nordpå til det øvrige Danmark. Det samme gælder en ny skik, introduceret i løbet af 1990’erne, med at pynte et træ i haven med påskeæg. Derimod er gamle påsketraditioner forsvundet, f.eks. at børn gik rundt og sang for æg.

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: Inge Adriansen: Skikke og traditioner i årets løb i Nord- og Sydslesvig. 1990.