Gå til leksikonoversigt

Stursbøl Plantage

Steder

Skov på godt 500 ha syd for Jels. Den blev anlagt fra 1802 på Oksenvad eller Stursbøl Hede, hovedsageligt ved hjælp af militær arbejdskraft. Det er en af landets første hedeplantninger. Den første tilplantning bestod primært af skovfyr, men mislykkedes, delvis på grund af jordbundens karakter, men nok mest fordi der anvendtes frø af planter, der ikke egnede sig til et dansk klima. Troldskoven med dens forkrøblede træer er den sidste rest af dette første forsøg på at tilplante Stursbøl Hede. Træernes ejendommelige udseende skyldes hovedsagelig angreb af fyrrevikler, et insekt, der angriber fyrretræer, kombineret med dårlige vækstbetingelser.

Achton Friis skriver i De jyders Land om Stursbøl: "En nåletræsplantage anlagt på den tarveligste hedebund. I dette nåletræs-lazaret måtte forstmændene gøre sig studier over, hvad de ikke skal indlade sig på”. Med langt større held plantede man herefter hovedsagelig rødgran, og erfaringerne fra Stursbøl Plantage fik stor betydning for de store hedetilplantninger i Midt- og Vestjylland i anden halvdel af 1800-tallet. Under orkanen i 1999 væltede næsten 80 % af træerne, heriblandt i Troldskoven. Der er efterfølgende plantet en mere varieret skov med både løvtræ og nåletræ.

Spredt omkring i skoven ligger omkring 50 fredede gravhøje, og i skovens sydlige udkant findes rester af en danse- og festplads, sandsynligvis anlagt i 1845 til brug ved militærparader. Der ses rester af pladsens brønd, og stedets flora indeholder rester af gamle haveanlæg. Syd for skoven lå Cafe Ellegaard, indrettet i Stursbøl Kros gamle bygninger fra 1740; caféen lukkede i 2021.

Af Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Opdateret af Redaktionen 2024.

Litteratur: Skov- og Naturstyrelsen: Vandreture nr. 109.