Den dansk-tyske grænse er lukket
”Det her er en stor fejl”, siger Flensborgs overborgmester Simone Lange til Flensborg Avis, efter at Danmark fredag valgte at lukke sine grænser på grund af Coronavirus. Nu følger Tyskland trop.
Den dansk-tyske grænse er midlertidigt lukket for at undgå spredning af Coronavirus. På billedet ses grænseovergangen ved Padborg, der lukkede lørdag den 14. marts kl. 12.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
For at bekæmpe spredningen af Coronavirus har både den danske og tyske regering i løbet af weekenden valgt at lukke sine grænser, herunder den dansk-tyske grænse.
Lørdag den 14. marts kl. 12 lukkede de danske grænser, hvilket den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), havde meddelt ved et pressemøde fredag aften. Til og med den 13. april er det kun danske statsborgere, udlændinge med ”et anerkendelsesværdigt formål” samt varetransport til Danmark, der friholdes for begrænsninger. Ligeledes intensiveres grænsekontrollen med hjælp fra Forsvaret.
”Vi står på ubetrådt land. Vi står i noget, som ingen af os har prøvet før. Jeg er sikker på, at vi kommer igennem det her sammen. Lige nu ved jeg godt, at det samlede katalog er meget voldsomt og vil opleves meget voldsomt, men jeg er af den klare overbevisning, at det er det værd”, sagde Mette Frederiksen ved pressemødet.
Søndag eftermiddag fulgte den tyske regering trop, da indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) ved et pressemøde meddelte, at Tyskland lukker sine grænser til Østrig, Schweiz, Frankrig, Luxembourg og Danmark. Lukningen trådte i kraft mandag kl. 8.
”Vi må gå ud fra, at den her udvikling ikke har nået toppen endnu. Situationen er meget alvorlig, og vi skal og vil reagere på den”, forklarede Horst Seehofer ved pressemødet.
Udfordringer i grænselandet
Lukningen af den dansk-tyske grænse giver store udfordringer i grænselandets kommuner. Det forklarer Henrik Frandsen (V), borgmester i Tønder Kommune, til DR Nyheder.
”70 procent af de turister, vi har, er tyskere, så vi har et helt erhverv, der bliver lukket totalt ned. For en uge siden så det godt ud med flere bookinger end tidligere, men nu ser det helt galt ud”, siger Henrik Frandsen til DR Nyheder.
Også syd for grænsen skaber grænselukningen uro. Simone Lange (SPD), der er Flensborgs overborgmester, mener ikke, at en grænselukning er den rigtige løsning.
”Jeg er ufattelig rystet og ked af det. Det her er en stor fejl. Vi bremser smitten med karantæne og ikke med grænselukninger. Schengen-samarbejdet anser jeg dermed for begravet”, sagde hun fredag aften til Flensborg Avis.
I løbet af weekenden har en række lande ud over Danmark og Tyskland lukket deres grænser. Det drejer sig bl.a. om Tjekkiet, Polen, Slovakiet, Østrig, Ukraine og Ungarn.
EU-Kommissionens formand, Ursula Von Leyen, sagde fredag, at hun er imod et rejseforbud.
”Rejseforbud ses ikke af WHO som det mest effektive skridt”, sagde hun.
En række sundhedseksperter ser heller ikke grænselukninger som en del af løsningen i forhold til at inddæmme Coronasmitten. Lone Simonsen, der er professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, siger til Information:
”Det at lukke nogle turister ude, som måske ville komme med et par tilfælde coronavirus, vil ikke influere på den epidemiske situation, når epidemien allerede kører i Danmark”.
Regeringens tiltag
Grænselukningen er et af flere tiltag, som den danske regering har indført for at bekæmpe spredningen af Coronavirus. Bl.a. er alle uddannelsesinstitutioner lukket til og med fredag den 27. marts, mens alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, er sendt hjem i to uger. Alle private arbejdsgivere er blevet opfordret til at sørge for, at flest mulige arbejder hjemmefra.
Derudover er der blevet opfordret til, at alle forsamlinger på mere end 100 mennesker aflyses, hvilket har medført, at natklubber, diskoteker, værtshuse mv. også holder lukket. Desuden har Udenrigsministeriet siden den 13. marts frarådet alle ikke-nødvendige rejser til lande i hele verden til og med 13. april, ligesom danske statsborgere på rejse i udlandet er blevet opfordret til at rejse hjem snarest muligt.
På det mere personlige plan opfordrer myndighederne til, at man afholder sig fra kram, kindkys og håndtryk, når man mødes, og at man holder afstand, når man befinder sig i det offentlige rum.
Endelig er Epidemilovgivningen blevet skærpet, så smittede personer kan tvangsindlægges, ligesom der er indført en række restriktioner i den kollektive trafik. Bl.a. er der indført krav om pladsbillet for at køre med DSB. En række sygehuse og plejehjem har indført forbud mod besøg for at undgå Coronasmitte, ligesom den almindelige behandlingsgaranti er midlertidigt suspenderet.