"Det gør Flensborg til noget særligt. Ikke kun kulturelt, men fordi der er to forskellige  identiteter, og begge lever side om side", siger Simone Lange.

Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Grænsekontrollen skal væk

Flensborg - en by med to nationaliteter

Flensborgs overborgmester til udgangen af 2022 håber for Flensborg, at grænseområdet i fremtiden kan blive markedsført ligesom Øresundsregionen.

Det er en fordel for Flensborg at være en by med to nationaliteter, mener Flensborgs overborgmester, Simone Lange (SPD). Hun mærker til det i sin hverdag, idet hun er en del af det tyske flertal, men har sine børn i en dansk skole.

“Det gør Flensborg til noget særligt. Ikke kun kulturelt, men fordi der er to forskellige identiteter, og begge lever side om side. Det betyder, at der både er tyske og danske tilbud. Der er mange institutioner, som vi har to af. Der er både et dansk og et tysk bibliotek. Det samme gælder teatrene. Det giver en mangfoldighed, når man sammenligner med andre byer”, siger Simone Lange.

Politikeren fra det socialdemokratiske parti (SPD) har været overborgmester siden 2017. Hun har tidligere været medlem af landdagen i Kiel. Ved årsskiftet giver hun overborgmesterposten videre til den uafhængige, borgerligt støttede Fabian Geyer.

Simone Lange mener, Flensborg har en særlig udfordring ved at ligge i et grænseområde.

“Men det giver også mere mangfoldighed. Der er kortere til ‘naboerne’”, siger hun med henvisning til de muligheder, der er for økonomisk vækst og kulturel udveksling med de danske naboer på den anden side af grænsen. Overborgmesteren er dog ærgerlig over, at den danske grænsekontrol, som nu igen er blevet forlænget, er en hindring for grænseregionens og dermed Flensborgs udvikling.

“I dag er grænsekontrollen en hindring. Jeg ønsker, at vi får en åben grænse igen. Da grænsen blev åbnet omkring årtusindskiftet med indgåelsen af Schengen-aftalerne, kunne vi mærke en stor forskel, da vi fik frihed til at rejse ind i hinandens lande. Nu er regionen begrænset”, siger hun.

Hun mener, grænseregionen i Sønderjylland og Sydslesvig burde markedsføres på linje med København og Malmø-området, hvor virksomheder på begge sider er gode til at til at tiltrække arbejdskraft fra den side af broen, og hvor man har lavet en grænseoverskridende, regional udvikling under overskriften ‘Greater Copenhagen’.

“Vi italesætter ikke vores samarbejde på den måde. Sådan en måde at præsentere os på har vi ikke. Det ønsker jeg for Flensborg. Jeg ønsker, at vi gør som i København. Det er simpelt, det handler ganske enkelt om arbejdspladser. Man må råbe alle op, der har indflydelse på det. Så tror jeg, det er muligt, at vi kan få glæde af det grænseoverskridende samarbejde med Danmark”, siger Simone Lange.