DK4 sætter fokus på Grænseforeningens historie
Tv-kanalen DK4 sætter i en ny programrække fokus på Genforeningen. Fjerde afsnit, der kan ses torsdag den 9. juli, udlægger Grænseforeningens historie.
Interviewet med Axel Johnsen er optaget i det dansk-tyske mediehus i Aabenraa, hvor dagbladene Der Nordschleswiger og JydskeVestkysten har haft til huse siden 2014.
Foto: Skærmbillede fra udsendelsen/DK4.
Grænseforeningens 100-årige historie er til debat, når historiker og forfatter Axel Johnsen, der har skrevet bogen ’Grænsen, folket og staten – Grænseforeningens historie 1920-2020’, interviewes af forhenværende chefredaktør på Der Nordschleswiger Sigfried Matlok i DK4-programmet ’Dansk-tysk med Matlok om Genforeningen’. I programmet, der sendes torsdag den 9. juli, omtales bl.a. Grænseforeningens betydning for det danske mindretal i Sydslesvig.
”Det er svært at forestille sig et dansk mindretal i Sydslesvig uden Grænseforeningen”, siger Axel Johnsen i udsendelsen og uddyber:
”Hvis man ser på, hvor mange penge, byggerier, embedsmænd og lærere, som Grænseforeningen har været med til at få sendt til Sydslesvig, ikke mindst efter 1945 hvor der skete et vældigt boom i Sydslesvig, så mener jeg godt, at man kan sige det”, tilføjer Alex Johnsen, der til daglig er afdelingschef i Viden & Samlinger, Museum Sønderjylland og tidligere har skrevet bøger om grænselandets historie i tiden omkring Genforeningen i 1920.
Ifølge Axel Johnsen er Grænseforeningens betydning for det danske mindretal i Sydslesvig en anden i dag, hvor Grænseforeningen ikke længere står for den økonomiske hjælp til det danske mindretal i Sydslesvig, der i stedet varetages af Folketingets Sydslesvigudvalg.
”Grænseforeningen sejrede sig ihjel. En meget vigtig del af Grænseforeningens historie handlede om at introducere mindretallets og dets institutioner og aktiviteter til den danske finanslov. Man optog noget arbejde, f.eks. skole- og foreningsarbejde, og gradvist blev det så læsset over på den danske stat. På den måde voksede statens kulturbevilling til Sydslesvig år for år, indtil man omkring år 2000 nåede frem til, at der ikke var mere at vælte over på finansloven. Tilbage er så Grænseforeningens politiske og moralske støtte til mindretallet”, siger Axel Johnsen.
Du kan se udsendelsen ’Dansk-tysk med Matlok om Genforeningen’ med Axel Johnsen torsdag den 9. juli kl. 21.45 på DK4. Tidligere i programrækken har Sigfried Matlok også interviewet rigsarkivar Hans Schultz Hansen, formand for SSF, Gitte Hougaard-Werner, formand for BDN, Hinrich Jürgensen, samt Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa og formand for det sønderjyske præsidium.
Flere nyheder: