Det sydslesvigske julemærke, der er udkommet siden 1949, skaber fællesskabsfølelse i det danske mindretal. Det mener Erik Fredens, formand for Sydslesvigsk Forenings billedsamlingsudvalg.
Siden 1949 har det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), udgivet et julemærke efter dansk tradition, og i år er ingen undtagelse. Årets julemærke udkom 9. november og er tegnet af billedkunstner Lisbet Buhl, der har ladet sig inspirere af den klassiske danske julesang ‘Juletræet med sin pynt’ med tekst og melodi af Mogens Lorentzen og Egil Harder.
Ifølge Erik Fredens, formand for SSF’s billedsamlingsudvalg, der udvælger årets julemærkekunstner, er det sydslesvigske julemærke en vigtig del af mindretallets identitet.
“Det sydslesvigske julemærke skaber sammenhold og fællesskabsfølelse i mindretallet. Som mindretal i en fremmed kultur er det vigtigt at have sådanne ting, der binder os sammen”, siger Erik Fredens.
Det var oprindeligt lægen Ferdinand Jensen, der kom på idéen med at udsende et årligt sydslesvigsk julemærke, som kunne skabe opmuntring blandt mindretallets medlemmer i de trange år efter Anden Verdenskrig. Julemærket blev mødt med stor interesse, og i 1969 toppede efterspørgslen med et oplag på knap 1,25 millioner. I dag trykkes der ca. 64.000 frimærker, men på trods af de seneste årtiers nedgang har julemærket stadigvæk sin berettigelse, mener Erik Fredens.
“I Tyskland er der ikke nogen særlig julemærketradition. Det er en dansk tradition, og julemærket er således en måde at bevare tilknytningen til dansk kultur på. Det er et signal til Danmark om, at vi findes, og vi stadigvæk holder fast i det danske”, siger Erik Fredens.