Tilbage til nyhedsliste

240.000 kroner betalt tilbage

21. december 2022

Ydelseskontoret i Aabenraa Kommune har måtte gribe til lommerne for at betale penge tilbage til kontanthjælpsmodtagere, som har krydset grænsen. Det skriver DR.

Kontanthjælpsmodtagere i grænselandet må gerne tage på en hurtig indkøbstur til Flensborg. Det fastslår Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Kontanthjælpsmodtagere i grænselandet må gerne tage på en hurtig indkøbstur til Flensborg. Det fastslår Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Foto: Grænseforeningen

31 borgere i Aabenraa Kommune er blevet trukket i kontanthjælp, efter at kommunen har overvåget deres kontoudtog og konstateret, at de har brugt deres betalingskort på den forkerte side af grænsen. Det skriver Danmarks Radio.

Aktivloven er ret klar med hensyn til, at man for at modtage kontanthjælp skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Og det gør man selvfølgelig ikke, hvis man holder tre ugers ferie i udlandet. Vil man gerne det, skal man på normal vis gøre det i en ferieperiode, som er aftalt med kommunen.

Men Aabenraa Kommune har valgt at fortolke reglerne så rigidt, at folk i det sønderjyske grænseområde er blevet trukket, når de har vist sig at have haft et kortvarigt ærinde i det nordlige Tyskland. Efter at nogle af borgerne har haft private socialrådgivere og advokater til at tale deres sag, og efter at sagen er blevet taget op i Danmarks Radio og andre lokale og nationale medier, har kommunen valgt at betale pengene tilbage.

I forbindelse med omtalen af sagen har Danmarks Radio blandt andet talt med tre eksperter, der mener, at kommunen har handlet i strid med EU-reglerne. Det var et brev fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til landets kommuner, der satte Aabenraa Kommune på plads ved at understrege, at man godt for eksempel må tage på indkøbsture i Tyskland, selv om man er på kontanthjælp.

Men Aabenraa Kommune har hidtil lænet sig op ad en vejledning fra en anden national, offentlig instans, Ankestyrelsen. Så selv om pengene – i alt 240.000 kroner – nu er gået ind på de 31 kontanthjælpsmodtageres konti, føler de sig ikke sikre på, at kommunen ikke kan komme efter dem igen.

En af dem fortæller til DR, at hun ikke tør bruge pengene endnu. En advokat, som har hjulpet en af kontanthjælpsmodtagerne, opfordrer de nyvalgte politikere på Christiansborg til at gribe ind med en lovændring.

”Der er jo ikke tale om, at man har ændret reglerne. Og det er heller ikke sådan, at man har anerkendt, at man har misforstået reglerne. Man har dybest set bare stillet den her problematik i bero med henblik på nærmere undersøgelser, siger advokat Jan Schneider, som uden beregning har taget sagen for en kontanthjælpsmodtager, til Danmarks Radio.