Currywurst i 75 år
Flensborg Avis har været på udkig efter den bedste pølse med karryketchup i Sydslesvig
En currywurst er en tysk specialitet, der nu har eksisteret i 75 år.
Foto: Ziko van Dijk/Wikimedia Commons
Af Poul Struve Nielsen
Efter at have krydset grænsen mellem Sønderjylland og Sydslesvig er der mange danskere, som sætter pris på at prøve en særlig tysk specialitet, nemlig en currywurst – altså en pølse med karryketchup.
Den er en lidt anderledes end de ’to tykke med brød og godt med begge dele’, som Shu-bi-dua synger om, og en hotdog, som vi kender dem fra de danske pølsevogne.
Flensborg Avis har i en artikelserie fejret 75-års jubilæet for currywursten. Avisen har spurgt læserne, hvor man får den bedste currywurst, og det gav anbefalinger i både Flensborg og omegn, i resten af Sydslesvig, i Tønder og i Holsten.
Avisens eksperter gik videre med tre steder, Calli Schaschlik i Læk, Folke Mach foran grænsebutikken Købmandsgården i Flensborg og restaurant Roter Hof i Rote Strasse i Flensborg. Vi vender tilbage til, hvad de når frem til. Bortset fra det ikke er en stor hemmelighed for dansktalende med interesse for Sydslesvig.
”Vores video med prøvesmagningerne er blevet set af 300.000 mennesker”, fortæller Flensborg Avis’ currywurst-reporter Christian Dahl.
Folke Machs skilt er et studie i grænseoverskridende mangfoldighed: ’Hot Dog, Wurstspezialitäten, Pølser’, står der.
Det med pølser som et hurtigt måltid har danskere og tyskere haft til fælles længe før, det engelske ord ‘fastfood’ kom ind i sproget på begge sider af grænsen. I Tyskland har man solgt dem fra en ‘Imbiss’, i Danmark fra en pølsevogn.
TV2 Nyhederne har beskrevet, hvordan seks pølsevogne 18. januar 1921 rullede ud i Københavns gader. I vognen havde de en kobberkedel med vand fuld af røde pølser over en primus. De havde vist fundet på det i Aarhus noget tid før.
Og hvis nogen fra det østlige Tyskland, hvor Erik Ballings Olsen-banden-film var lige så populære som i Danmark, har set ’Olsen-bandens store kup’, hvor en pølsevogn er en del af plottet, så har de bare tænkt ’Mächtig Gewaltig’, for de første pølsevogne kørte i Berlin allerede før Første Verdenskrig. I 1970’erne var der omkring 700 pølsevogne i Danmark. Der var stort set ingen andre alternativer til det hurtige måltid på gaden.
Så kom Burger King og McDonalds. Som selvfølgelig også er alvorlige konkurrenter til den tyske Imbiss. Siden 1970’erne har der også være Döner Kebab på markedet.
Opfundet i Berlin
Men tilbage til jubilaren, den sprøde og krydrede currywurst.
”Jeg fik ideen til den første artikel om currywurst, fordi jeg på et tidspunkt i sommer så, at Herta Heuwer, som opfandt currywursten havde fødselsdag. Så læste jeg op på den og fandt ud af, at den ville fylde 75 senere på året. Og en currywurst er også en populær spise i Flensborg, så vi lavede basalt historien og lagde op til, at læserne kunne byde ind. De kom med flere hundreder forslag og kommentarer”, fortæller journalist Christian Dahl fra Flensborg Avis.
Helt præcist opfandt Herta Heuwer opskriften til den første currywurst den 4. september 1949 i Vestberlin.
Men når vi nu er i grænselandet og hos det danske mindretal, så er det et relevant spørgsmål til en currywurst-reporter: Hvad er mest populært i mindretallet, den tyske currywurst eller den danske hotdog?
”Jeg ser ikke ret mange spise hotdog. Kommer du på et fodboldstadion og køber en pølse i pausen er det mere normalt med en hotdog. Der kan du ikke være sikker på at kunne få en currywurst. Men umiddelbart vil jeg sige, at en currywurst er det mest populære. Jeg har ikke nogen undersøgelse eller optælling at bygge det på. Men den er mere populær end hotdog”, siger Christian Dahl.
Han tilføjer, at det heller ikke er nemt at opdrive en klassisk dansk hotdog andre steder end ved grænsebutikkerne.
”En tysk hotdog er bare et flækket flute med en stribe sennep, det er ikke særlig attraktivt”.
Når Folke Machs pølsevogn eller Imbiss foran Købmandsgården er kommet med i Flensborg Avis’ vurdering, skyldes det, at grænsebutikken Købmandsgården deler parkeringsplads med en Edeka og en Aldi, hvor mange lokale køber dagligvarer, og at den nærmest ligger inde i Flensborg og ikke lige på grænsen.
Efter at have gennemgået læsernes anbefalinger endte Christian Dahl og hans makker i den stærkt udbredte video, Mathias Ingemann, med at give en delt førsteplads til Folke Mach, hvis pølse de to bedst kunne lide, og Roter Hof, som har den bedste curry.
Således er anbefalingerne altså, når det er currywurst i Sydslesvig.
Polemik
Der har været en vis polemik omkring currywurstens oprindelse. En forfatter ved navn Uwe Timm udgav i 1993 bogen ’Opdagelsen af currywursten’, hvor han lader en fiktiv figur spise en curywurst i Hamborg i 1947, skriver n-tv.de. Altså en klassisk rivalisering mellem hovedstaden Berlin og hansestaden Hamburg. Ifølge samme artikel har fyrst Alexander zu Schaumburg-Lippe fra Bückeburg ved Hannover påstået, at der er serveret currywurst i slotskøkkenet i 1946.
Og Deutsche Welle mener, at den første Imbiss må være et sted, der sælger ristede pølser ved floden Donau i Regensburg i Bayern. Der begyndte man at sælge ristede pølser i år 1378. Men historien melder ikke om, at der var karry til.
Under den kolde krig var sønnen til ejeren af Østberlins første Imbiss, Konopkes, på en tur til Vestberlin i 1960, to år før muren blev bygget. Da fik han en currywurst, og siden da er den blevet serveret fra den berømte Imbiss under højbanen på Schönhauser Allee i Prenslauer Berg.
Fra 2009 til 2019 var der i øvrigt et currywurst museum i Berlin. Desværre er det lukket, men Flensborg Avis’ ekspert, Christian Dahl, har besøgt det, og han siger, det var fremragende.
Så tillykke med de 75 år til den klassiske currywurst som Herta Heuwer opfandt den!
Flere nyheder: