Tilbage til nyhedsliste

Afstemningsdagen 10. februar markeres i Sønderjylland og i København

7. februar 2020

Den 10. februar er det 100 år siden, at sønderjyderne i 1920 stemte sig ’hjem’ til Danmark. Det markeres med afstemningsfester i flere sønderjyske byer, og i København bliver der på dagen sat en mindeplade for Genforeningen op i Tøndergade på Vesterbro.

Fra afstemningsdagen den 10. februar 1920 i Sønderborg. Foto: Sønderborg Lokalhistoriske Arkiv

Fra afstemningsdagen den 10. februar 1920 i Sønderborg

Foto: Sønderborg Lokalhistoriske Arkiv

Som del af Genforeningen 2020 markerer den historiske festival Golden Days relationerne mellem Sønderjylland og København ved at opsætte en mindeplade i form af et messingskilt, der fortæller om navngivelsen af Tøndergade og dermed om den langvarige kamp om national identitet i grænselandet fra midten af det 19. århundrede.

”Messingskiltet vil være en blivende del af bybilledet, og vil fremover minde forbipasserende om en periode i vores lands historie, der på demokratisk vis samlede det danske folk fra Sønderjylland i vest til København i øst”, skriver Golden Days om arrangementet.

I perioden 1858-1942 blev en lang række gader på Vesterbro i København opkaldt efter lokaliteter i Sønderjylland og Slesvig. En af dem er Tøndergade på Vesterbro i København. Gaden hed oprindeligt Lille Frydsvej, men blev i 1920 omdøbt til Tøndergade efter den sønderjyske købstad Tønder. Navneændringen var en hyldest til Sønderjyllands genforening med resten af Danmark samme år.

Mindepladen vil blive lagt ved en ceremoni mandag den 10. februar kl. 13.45 ved hjørnet mellem Tøndergade og Amerikavej. Bl.a. holder Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), tale, og der vil være musikalsk indslag ved Studentersangkoret.

I Sønderjylland bliver afstemningsdagen den 10. februar markeret med afstemningsfester i flere byer, bl.a. i Christiansfeld hvor kulturminister Joy Mogensen (S) holder festtale.  

Find flere afstemningsfester på Grænseforeningens hjemmeside.

Læs også stort tema om Genforeningens mindekultur i magasinet Grænsen.