Det var en fejl at sanktionere for at krydse grænsen
Også kontanthjælpsmodtagere i grænselandet må gerne frit krydse grænsen, uden at de bliver trukket i kontanthjælp, fastslår Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Kontanthjælpsmodtagere i grænselandet må gerne tage på en hurtig indkøbstur til Flensborg. Det fastslår Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Foto: Grænseforeningen
Nu er det ganske vist: Kontanthjælpsmodtagere i grænselandet skal ikke trækkes i kontanthjælp, fordi de har krydset grænsen.
Det har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering slået fast i et brev til landets kommuner.
”Det er styrelsens vurdering, at kommunerne ikke fremadrettet kan sanktionere helt kortvarige ophold med henblik på indkøb med videre i andre EU-lande”, lyder det i brevet ifølge DR Nyheder.
Formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune, Dorrit Knudsen (S), forklarer til DR Nyheder, at man hidtil har anvendt en forkert praksis efter vedledning fra Ankestyrelsen. Ifølge Lov om Aktiv Kontanthjælp skal en kontanthjælpsmodtager stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Og det kan man ikke, hvis man rejser til udlandet og for eksempel besøger familie i et fjernt beliggende land.
Men hvis man bor i Padborg og har en kæreste i Flensborg, så er det altså ikke en større hindring for at kunne møde til jobsamtale dagen efter, end hvis man har en kæreste i Aabenraa.
Reglerne er med andre ord fortolket så rigidt, at der slet ikke tages forbehold for, at mange mennesker faktisk bor i et grænseland. Ifølge DR Nyheder har tre professorer vurderet, at det er i strid retten til fri bevægelighed, når kommuner straffer de ledige for at handle.
Når der meget fokus på grænsehandel i de lokale medier, skyldes det formentligt, at kommunen har overvåger kontantmodtagernes kontoudtog og kan se, de har handlet i Tyskland. Men reglerne er ens, uanset hvilket ærinde man har haft for at krydse grænsen.
Kontanthjælpsmodtagerne har så efterfølgende mistet en tredjedel af deres kontanthjælp i 20 uger, fordi de ikke har fortalt deres sagsbehandler, at de tog over grænsen for at købe ind. Med de voldsomme og de stigende leveomkostninger på begge sider af grænsen, er der da også mange, som får pengene til at strække lidt længere ved at handle på den anden side af grænsen. Ifølge Flensborg Avis køber tyske patienter således receptmedicin i danske apoteker. Ifølge Dansk Apotekerforening fordi kopimedicin er klart billigere i Tyskland.
Ifølge Dorrit Knudsen er Aabenraa Kommune allerede i gang med at genoptage alle de sager, hvor kontanthjælpsmodtagere står i en sanktionering.
”De skal have deres penge tilbage så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre”, siger hun til DR Nyheder.
Flere nyheder: