Tilbage til nyhedsliste

Sydslesviger organiserer stille protest mod grænselukning

15. maj 2020

Kom og sæt et lys for genåbningen af den dansk-tyske grænse. Sådan lyder opfordringen fra sydslesvigske Christina Jacobsen, der er initiativtager bag aktionen ’Grænselys – Grenzlichter’, der finder sted ved Kruså-grænseovergangen nu på søndag, den 17. maj kl. 19-21.

Christina Jacobsen (th.) og veninden Inga Momsen, der er kunstner, vil nu søndag afholde en stille aktion ved grænseovergangen ved Kruså. På billedet ses de to veninder på hver sin side af Krusågrænsen, som man skal have et anerkendelsesværdig formål for at krydse.

Christina Jacobsen (th.) og veninden Inga Momsen, der er kunstner, vil nu søndag afholde en stille aktion ved grænseovergangen ved Kruså. På billedet ses de to veninder på hver sin side af Krusågrænsen, som man skal have et anerkendelsesværdig formål for at krydse.

Foto: Privat

Christina Jacobsen, der kommer fra Sydslesvig, men bor i Sønderjylland, er træt af, at den dansk-tyske grænse er lukket. For det betyder, at hun ikke kan se sin familie og sine venner syd for grænsen, der ligger kun få hundrede meter fra hendes hjem i Kollund nord for Flensborg Fjord.

I det hele taget mener hun, at grænselukningen har store konsekvenser for grænselandets beboere, for hvem hverdagen helt naturlig finder sted både nord og syd for grænsen. Derfor opfordrer hun nu grænselandets beboere til en fælles stille protest ved grænseovergangen ved Kruså, hvor der på søndag den 17. maj, kl. 19-21 skal sættes lys som symbol på håbet om en snarlig genåbning af grænsen.

”Der er så mange personlige og sociale kontakter, der bliver afskåret af, at grænsen er lukket. Men det er medierne ikke særlig opmærksomme på. Medierne er rigtig gode til at snakke om økonomi, dåseøl og sommerhusgæster. Men de sociale relationer bliver ofte overset. Det prøver vi at gøre noget ved med en stille og rolig protest. Jeg tror ikke, at det havde været det samme, hvis man f.eks. havde lukket Storebæltsbroen i to måneder”, siger Christina Jacobsen.

På Facebook har indtil videre knap 70 personer fra nord og syd for grænsen tilkendegivet, at de deltager i aktionen på søndag. Christina Jacobsen håber, at endnu flere vil deltage i protesten, der udover lysene også omfatter en opfordring til at skrive små hilsner til nogen, man savner på den anden side af grænsen. Hilsnerne skal lægges i flasker og sættes op langs grænsen.    

”Jeg vil skrive en hilsen til min gode veninde, som jeg plejer at sejle med. For tiden kan vi hverken ses eller sejle sammen, så mit ønske er, at vi kan komme ud at sejle igen”, siger Christina Jacobsen.

Hun understreger, at der er styr på godkendelser fra både danske og tyske myndigheder, og at både flasker og lys vil blive indsamlet igen efter en uge. Både for miljøets skyld og fordi det er tanken, at lysene og hilsnerne på et senere tidspunkt skal bruges i et kunstprojekt, som Christina Jacobsens tyske veninde Inga Momsen, der er kunstner, er i gang med at udvikle.

Den dansk-tyske grænse har været lukket siden 14. marts, hvor først Danmark lukkede sine grænser, mens Tyskland fulgte trop to dage efter. Onsdag den 13. maj oplyste den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer (CSU), at man fra tysk side nu er klar til at åbne grænsen til Danmark, men at man afventer svar fra den danske regering.

Ved en partilederdebat torsdag, der blev vist på DR og TV2, lagde flere partiledere pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at få åbnet den dansk-tyske grænse, f.eks. for tyskere, der kan fremvise et lejebevis på et sommerhus eller for personer, der skal besøge en kæreste i Danmark. Den idé var statsministeren ikke afvisende over for, hvorimod hun afskrev muligheden for at åbne grænserne helt.

”I en verden, hvor virus endnu ikke er under kontrol, har jeg meget, meget svært ved at se, at det skulle være klogt”, sagde hun under debatten.

Læs mere om aktionen ’Grænselys - Grenzlichter’ på Facebook.