Tilbage til nyhedsliste

Dyrt at krydse grænsen på kontanthjælp

28. oktober 2022

En kontanthjælpsmodtager fra Sønderjylland mister en tredjedel af sin ydelse i fem måneder ved at krydse grænsen uden at varsle det to dage i forvejen. Der er ikke hensigten med loven, siger politikere

En hurtig indkøbstur til f.eks. Flensborg kan blive dyr for sønderjyske kontanthjælpsmodtagere.

En hurtig indkøbstur til f.eks. Flensborg kan blive dyr for sønderjyske kontanthjælpsmodtagere.

Foto: Grænseforeningen

Når man bor i grænselandet, er det meget almindeligt at smutte en tur over grænsen. For unge, der bor i mindre byer i Sønderjylland, er Flensborg måske det mest nærliggende sted at gå i byen. Nogle har venner, der bor på den anden side af grænsen, og så er der grænsehandelen – der kan været et større udbud eller bedre priser på den anden side af grænsen.

Det med prisen har især betydning for kontanthjælpsmodtagere, som ikke har mange penge at rutte med. For eksempel Denny Lorensen, som bor i Padborg, tre kilometer fra grænsen. Ifølge Danmarks Radio har en indkøbstur syd for grænsen fået alvorlige konsekvenser for ham.

Som kontanthjælpsmodtager må du nemlig ikke have 'ophold i udlandet', uden at meddele det til kommunen to dage forinden.

Så nu står Denny Lorensen og flere andre til at blive straffet for at have brudt den regel. Straffen er, at man mister en tredjedel af sin kontanthjælp i 20 uger. Så de næste fem måneder ved han ikke, hvad han skal leve af.

Det er Aktivlovens paragraf 42, der siger, at kontanthjælpen skal sættes ned, hvis man rejser ud at Danmark uden at meddele det.

Formålet med loven er at kunne sanktionere folk, der rejser til udlandet, fordi de modtager en ydelse, som er betinget af, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet. Og i så fald kan man selvfølgelig ikke besøge familie og venner i udlandet eller hygge sig under sydlige himmelstrøg, medmindre man, som enhver lønmodtager også skal, har taget ferie.

Men for kontanthjælpsmodtagere i et grænseområde er det selvfølgelig en voldsom begrænsning i bevægelsesfriheden i hverdagen. Og det er heller ikke tilsigtet.

Venstres tidligere socialminister Eva Kjer Hansen, der stiller op i Sydjyllands Storkreds, har ifølge Danmarks Radio ikke andet end hovedrysten tilovers for de sanktioner, der bliver pålagt kontanthjælpsmodtagere, som krydser grænsen.

”Jeg har ikke været opmærksom på det – det tror jeg faktisk ikke, at der er nogen, der har”, siger hun til Danmarks Radio.

Den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bekræfter, at hensigten med reglen ikke er at begrænse bevægelsesfriheden for folk i grænseregionen.

”Reglerne er lavet til en situation, hvor en person på kontanthjælp for eksempel rejser hjem og besøger sin familie i Libyen i flere uger”, siger Peter Hummelgaard til Danmarks Radio.