Fælles dansk-tysk handlingsplan om grænseområdet præsenteret
De to landes udenrigsministre underskrev aftalen om en ny handlingsplan på et fælles pressemøde i Eigtveds Pakhus.
Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock (Grüne), og Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), mødte pressen fredag den 26. august i Eigtveds Pakhus.
Foto: Grænseforeningen
”Grænsekontrollen er et tema, vi må tale om. Der er tusinder af mennesker i grænselandet, som pendler over grænsen, og mange, som gerne vil kunne rejse over grænsen spontant. Grænsekontrollen gør det sværere. Vi må se at finde en fornuftig løsning på problemet”, siger den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock (Grüne) på et pressemøde, efter at hun i dag sammen med sin danske kollega Jeppe Kofod (S) underskrev en fælles handlingsplan for det dansk-tyske samarbejde.
Annalena Baerbock henviste desuden til samarbejdet om den polsk-tyske grænse i delstaten Brandenburg, hvor der er etableret en fælles enhed med tyske og polske politifolk.
Handlingsplanen dækker mindretalsspørgsmål og samarbejde i grænselandet samt klima, energi, sikkerhed, forsvar, digitalisering, transport, sundhed, fødevarer, Europa- og udenrigspolitik og udviklingspolitik.
Den danske udenrigsminister afviser at kommentere grænsekontrollen og henviser til justitsministeren. Men han fremhæver samarbejdet i grænselandet som en inspirationskilde i en tid, hvor ikke alle lande i Europa respekterer andre landes grænser. Det var selvfølgelig med henvisning til Ruslands krig mod Ukraine, som begge udenrigsministre fordømte.
”I en tid, hvor europæiske grænser ikke respekteres, er der inspiration at finde i vores demokratiske samarbejde”, lød det fra Jeppe Kofod.
Jeppe Kofod fortæller, at handlingsplanen resulterer i, at der nedsættes en dansk-tysk arbejdsgruppe, som skal styrke samarbejdet i grænselandet. Han lægger især vægt på uddannelsesområdet som et fokus for et øget samarbejde.
Blandt de konkrete tiltag, der bogstaveligt talt sættes i søen, er en aftale om dramatisk at opskalere havvindskapaciteten i Nordsøen og Østersøen med henblik på at erstatte dansk og tysk import af fossile brændsler fra Rusland med havvindmøller for at accelerere den grønne omstilling og styrke begge landes sikkerhed.
”EU begyndte som Kul- og Stålunionen, men skal fremover være en Klima- og Energiunion”, lød det fra den danske udenrigsminister.
Ellers fokuserer de to udenrigsministre på, at forsvarssamarbejdet bliver nemmere at udvide efter, at det danske forbehold for EU’s Forsvarssamarbejde er væk.
Flere nyheder: