Danmark og Tyskland nedsætter nyt grænsepanel
Det skal være lettere at have en hverdag på tværs af den dansk-tyske grænse. Danmark og Tyskland nedsætter derfor et nyt grænsepanel.
Den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock (De Grønne) nedsætter nu et grænsepanel sammen med sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen (M).
Arkivfoto: creativecommons.org
Den danske regering og den tyske regering vil gøre det nemmere at bo i det dansk-tyske grænseland, hvor hverdagen i høj grad foregår på tværs af grænsen. De to lande nedsætter derfor nu et nyt grænsepanel, der systematisk skal tage fat på en række udfordringer, som en dansk-tyske arbejdsgruppe har defineret.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
’’En grænse skal ikke begrænse mere end højst nødvendigt. Derfor nedsætter Danmark og Tyskland nu et grænsepanel, som konkret skal arbejde med nogle af de forhindringer og uklarheder, som arbejdsgruppen har identificeret, og som borgerne møder i deres hverdag i grænseregionen. Ligeledes skal panelet se på mulighederne for at gøre det lettere at bo på den ene side af grænsen og arbejde på den anden. Det vil gavne vækst og beskæftigelse i både Danmark og Tyskland”, udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
Han suppleres af den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock (De Grønne), der i sommer besøgte det dansk-tyske grænseland.
"I regioner som ved den tysk-danske grænse, hvor folk krydser grænsen hver dag for at arbejde, købe ind eller besøge venner og familie i det andet land, kan du mærke Europas stærke hjerteslag. Under mit besøg i juli mødte jeg mange mennesker, hvis engagement på daglig basis er med til at bringe vores lande tættere sammen og finde kreative løsninger, så for eksempel eksisterende bureaukratiske forhindringer fortsat gøres mindre. Vi vil fortsat styrke dette store engagement sammen med vores danske venner”, udtaler den tyske udenrigsminister.
Nyheden om et nyt grænsepanel falder i god jord hos Sydslesvigsk Forening (SSF), som er det danske mindretals kulturelle organisation.
”Et nyt grænsepanel - sat i verden af de to landes udenrigsministerier med inddragelse af delstaten og regionen - er en god nyhed for hele grænselandet. Mindretal som flertal skal arbejde sammen for at sikre fælles vækst og udvikling. Uanset, hvilket sprog vi taler og hvilken national identitet vi har, så gavner det os alle at forbedre samarbejdet på tværs af grænsen”, siger SSF-formand Gitte Hougaard-Werner.
Den dansk-tyske arbejdsgruppe har mødtes siden foråret 2023 med udgangspunkt i den dansk-tyske handlingsplan, som de to landes udenrigsministre præsenterede i 2022. Arbejdsgruppens resultater er blevet sammenfattet i en rapport, som lægger op til en fortsættelse af arbejdet samt nedsættelse af et dansk-tysk grænsepanel.
Det dansk-tyske grænsepanel vil bestå af repræsentanter fra hovedstæderne samt grænseregionen og vil mødes to gange årligt. Panelets opgave bliver løbende at identificere de hindringer, der hæmmer mobiliteten i grænseregionen samt styrke koordineringen mellem relevante myndigheder i deres arbejde med at finde løsninger. Med en database vil delstatsregeringen i Slesvig-Holsten gøre det muligt at finde mere langsigtede løsninger.
”For den tysk-danske grænseregion er det rigtig gode nyheder. De regionale aktører bliver permanent involveret i grænsepanelet, og jeg er taknemmelig for, at de støtter op om det med deres viden og praktiske erfaringer fra hverdagen”, udtaler Daniel Günther (CDU), ministerpræsident i Slesvig-Holsten.
I pressemeddelelsen nævner Udenrigsministeriet, at grænselandet med dets mindretal udgør et forbillede for andre grænselande i Europa og hele verden. Pressemeddelelsen nævner dog ikke det faktum, at Danmark siden januar 2016 har haft midlertidig grænsekontrol, og at Tyskland netop har indført det samme i seks måneder frem. Det er en stor hindring for mange mennesker i grænseregionen.
Mange borgere i grænseregionen har deres daglige gang på skoler, uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser og kulturinstitutioner på tværs af grænsen. Her bliver de ofte konfronteret med forhindringer eller divergerende lovgivning, som det er svært for den enkelte at overvinde. Det skal et nyt grænsepanel nu løse.
Flere nyheder: