’Genforen dit fællesskab’ sætter fokus på Genforeningen og fællesskab online
Projektet ’Genforen dit fællesskab’ skulle i dag, den 14. maj, have sat fokus på de ca. 600 genforeningssten rundt om i Danmark som symboler på det danske fællesskab. Markeringen, der er ramt af coronanedlukningen, bliver gennemført på et senere tidspunkt. Indtil da opfordrer Grænseforeningen til at sætte fokus på fællesskab og genforeningssten online under hashtagget #genforenditfællesskab.

Flere skoler, foreninger og sportsklubber havde glædet sig til at markere 100-året for Genforeningen ved deres lokale genforeningssten torsdag den 14. maj. Under overskriften "Genforen dit fællesskab" er denne markering nu rykket online. Den vil blive afholdt fysisk på et senere tidspunkt. Her er det elever fra Fårevejle Efterskole, der i 2019 tog forskud på begivenheden.
Foto: Thomas Tolstrup
Over 40 skoler samt en lang række foreninger, fodboldklubber og andre aktører fra hele landet havde glædet sig til at markere 100-året for Genforeningen ved deres lokale genforeningssten torsdag den 14. maj. Det skulle være sket i rammen af projektet ’Genforen dit fællesskab’, som Grænseforeningen står bag i samarbejde med bl.a. Efterskoleforeningen, Dansk Friskoleforening og Dansk Boldspil Union. Da den markering nu er udskudt på grund af corona, opfordrer Grænseforeningen til, at danskerne hver for sig sætter fokus på fællesskab og Genforeningen ved at dele billeder af sig selv og genforeningsstenene rundt om i Danmark på de sociale medier under hashtagget #genforenditfællesskab. Det fortæller projektleder for Genforeningen 2020 og souschef i Grænseforeningen, Marie de Fine Licht.
”Corona gør det endnu mere aktuelt at sætte fokus på fællesskabet, og derfor opfordrer vi alle danskere til at gå ud og finde deres lokale genforeningssten og dele den oplevelse med resten af Danmark på de sociale medier. Med ’Genforen dit fællesskab’ ville vi sætte fokus på det, vi som danskere har tilfælles. At vi ude i vores lokalsamfund kan mødes og være sammen om noget lokalt og samtidig være del af et større, nationalt fællesskab. Sådan var det også i årene efter 1920, hvor omkring 600 genforeningssten blev rejst af lokale kræfter i hele Danmark i fælles glæde over, at Danmark havde fået Sønderjylland tilbage. I dag står disse sten tilbage som monumenter over Genforeningens enorme betydning for hele Danmark og som symbol på det danske fællesskab”, siger Marie de Fine Licht, der understreger, at opfordringen ikke afløser de fysiske aktiviteter ved genforeningsstenene, der planlægges til det igen er forsvarligt at mødes.
Faxehus Efterskole var en af de skoler, der havde glædet sig til dagens aktiviteter. I samarbejde med den lokale folkeskole havde skolens elever planer om at slæbe en stor sten på seks-syv tons fra efterskolen og gennem byen hen til den mindelund, hvor Faxe Ladeplads’ genforeningssten har stået i 100 år. Der skulle den nye sten stå ved siden den gamle som en markering af 100-året for Genforeningen. Det fortæller viceforstander Lars G. Sørensen.
”Det har virkelig fyldt meget for vores elever. På deres årgangstrøje har de fået printet et billede af en sten, der bliver trukket. De har skrevet sange. Og de har virkelig glædet sig meget. Så de er forståeligvis kede af, at vi ikke kommer igennem med at trække den sten. Vi har så tænkt, vi i stedet vil give dem en anden sten, som bliver placeret ved skolen. Det kan så blive deres corona-genforeningssten. Vi vil helt sikkert opfordre eleverne til at dele billeder af både den nye og den gamle sten”, siger Lars G. Sørensen og tilføjer, at skolen selvfølgelig også vil få det nye elevhold med på ideen om at trække den store sten gennem byen.
Der er ca. 600 genforeningssten i hele Danmark. Find din lokale genforeningssten på www.genforeningssten.dk.

Genforen dit fællesskab bliver afholdt fysisk på et senere tidspunkt. Her er det elever fra Fårevejle Efterskole, der i 2019 tog forskud på begivenheden ved Esterhøjstenen i Odsherred.
Fotos: Thomas Tolstrup
Flere nyheder: