Ny mindesten om Genforeningen rejst i Aarhus
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) afslørede torsdag en ny genforeningsmindesten sammen med bl.a. Jesper Andersen, kasserer i Grænseforeningen Aarhus.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) (til højre) afslørede torsdag den nye genforeningsmindesten i Mindeparken i Aarhus sammen med Rådmand For Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) og Jesper Andersen, kasserer i Grænseforeningen Aarhus (forrest til venstre).
Foto: Peter Marker
Aarhus Kommune markerer 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark med en ny mindesten i Mindeparken i Aarhus. Mindestenen, der har inskriptionen ”Sønderjyllands genforening med Danmark 1920-2020”, blev afsløret ved en ceremoni torsdag af Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S).
”Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 er en af de vigtigste historiske begivenheder i Danmark, og det er vi nu med til at markere her i Aarhus. Jubilæet for genforeningen minder os om de stærke bånd, der dengang var mellem danskerne, og som vi også i dag ser genspejle sig i vores nuværende situation. 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark bliver ikke den fejring, vi havde forestillet os, men i lyset af den krise, vi lige nu gennemlever, kan vi så fejre og glæde os over, hvor meget vi vil hinanden – som danskere og som mennesker!”, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.
Allan Loft, der er fungerende formand for Grænseforeningen i Aarhus, siger i samme pressemeddelelse:
”Vi er i Grænseforeningen Aarhus rigtig glade for, at Aarhus Kommune vil være med til at markere Genforeningen eller Delingen af Slesvig, som nogle også kalder det. Mindestenen viser den betydning, grænselandshistorien stadig har her 100 år efter, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark. 100-års jubilæet får os til at tænke på den udvikling i grænselandet, hvor vi er gået fra ’mod hinanden’ til ’med hinanden’. Det er ikke kun mindretallene på hver side af grænsen, der har et forbilledligt samarbejde med flertalsbefolkningen; det gælder også samarbejdet mellem de to mindretal”.
Den nye mindesten er 165 cm høj og ligner de genforeningssten, der blev opstillet overalt i Danmark i årene efter Genforeningen i 1920. Stenen er prydet med Sønderjyllands Amts våbenskjold efter 1920: De to slesvigske løver, som holder en Dannebrogs-vimpel. Den nye mindesten er opstillet over for indgangen til monumentet rejst for de faldne danske soldater i Første Verdenskrig.
Rettelse: Artiklen er blevet opdateret den 12. juni kl. 13.36. Allan Loft, formand i Grænseforeningen Aarhus, deltog ikke i ceremonien. Det gjorde i stedet Jesper Andersen, kasserer i Grænseforeningen Aarhus.
Flere nyheder: