Mindretal i grænselandet med opfordring til regeringen: Åbn grænsen
Den dansk-tyske grænse bør åbnes for grænselandets beboere. Sådan lyder en fælles opfordring fra det danske mindretals organisationer til den danske regering. Også det tyske mindretal i Danmark bakker op.

Siden midten af marts har den dansk-tyske grænse været lukket på grund af den frygtede coronaepidemi. Her ses kontrol ved grænsen ved Padborg i 2016.
Foto: News Oresund / flickr.com/photos/newsoresund
Kontakten til Danmark er livsnerven for det danske mindretal i Sydslesvig, og grænselukningen har fortsat negative følger for kulturelle og menneskelige bånd i grænselandet. Derfor bør grænsen åbnes for grænselandets beboere. Sådan lyder det i en fælles opfordring fra Det Sydslesvigske Samråd, der er en sammenslutning af det danske mindretals organisationer og institutioner, som tirsdag er sendt til den danske regering og Folketingets medlemmer.
”Lukningen af grænsen har allerede nu haft mange negative følger for vores region. En åbning af grænsen for alle grænselandsbeboere ville være let at kontrollere og et tegn på det gode og særlige forhold mellem Danmark og Tyskland. Det ville også være i pagt med Bonn-København-erklæringerne (der sikrer mindretallenes rettigheder, red.)”, lyder det i opfordringen fra Det Sydslesvigske Samråd.
Opfordringen kommer på baggrund af, at den dansk-tyske grænse har været lukket siden 14. marts, hvor først Danmark lukkede sine grænser, mens Tyskland fulgte efter 16. marts. Årsagen til grænselukningen, der siden er blevet lempet fra begge landes side, er den frygtede coronapandemi. I dag må en person med et såkaldt anerkendelsesværdigt formål, herunder personer med arbejde eller tætte familiære relationer i henholdsvis Danmark eller Tyskland, igen krydse grænsen, men for alle andre forbliver grænsen lukket. Og det har konsekvenser for det danske mindretal, hvis medlemmer som udgangspunkt er tyske statsborgere med dansk sindelag og tilknytning til Danmark.
”Som nationalt mindretal er vi og vores medlemmer tæt knyttet til vort moderland. Båndet til Danmark er en afgørende del af det danske arbejde i Sydslesvig”, skriver Det Sydslesvigske Samråd.
Selvom Det Sydslesvigske Samråd anerkender, at grænselukningen var nødvendig tilbage i marts måned, understreges det, at der ikke længere er nogen sundhedsmæssig grund til ikke at lukke grænsen op for grænselandets beboere, da smittetrykket i Sønderjylland og Sydslesvig er særlig lavt og under det respektive landsgennemsnit for Danmark og Tyskland.
Også i det tyske mindretal i Danmark ærgrer man sig over den fortsatte grænselukning. Ligesom det danske mindretal så også det tyske mindretal gerne, at grænsen blev åbnet for grænselandets beboere. Det slog formanden for det tyske mindretals kulturorganisation Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) fast i et interview i TV Avisen på DR1 mandag kl. 21.
”Det er som at få kappet den kulturelle navlestreng, når grænsen er lukket for det danske og det tyske mindretal”, sagde Hinrich Jürgensen og understregede, at det tyske mindretal ønsker sig en åbning af grænsen for grænselandets beboere.
”Vores forslag har fra starten af været, at alle som er bosat i Slesvig-Holsten og i Jylland og på Fyn frit kan passere grænsen. Det er også nemt at kontrollere”, sagde Hinrich Jürgensen.
Det danske og det tyske mindretals organisationer har tidligere den 15. maj udsendt en fælles pressemeddelelse med opfordring om at have øje for grænselandets og mindretallenes tarv. Bag pressemeddelelsen stod Sydslesvigsk Forening (SSF), Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), BDN og Slesvigsk Parti.
Danmark lukkede grænsen til Tyskland den 14. marts. Tyskland lukkede grænsen den 16. marts. Danmark har siden åbnet op for, at tætte familiemedlemmer til danske statsborgere igen kunne rejse ind i Danmark, og fra mandag den 25. maj er listen for anerkendelsesværdige formål blevet udvidet, så bl.a. kærester til danske statsborgere nu også må krydse grænsen. I Tyskland er der tilsvarende en liste med anerkendelsesværdige formål, der afgør om man må krydse grænsen. Tyskland har indtil videre forlænget lukningen af grænsen til den 15. juni, men den tyske regering har tidligere åbnet for muligheden for en genåbning af grænsen i samarbejde med den danske regering. Den danske regering har endnu ikke forholdt sig til en dato for en genåbning af grænsen, men vil melde en plan for genåbning ud senest ultimo maj.
Flere nyheder: