Ny dansk-tysk energiaftale sender brintrørledning tværs gennem grænselandet
En ny energiaftale mellem Danmark og Tyskland skal sende grøn brintenergi på tværs af den dansk-tyske grænse.
Robert Habeck (Grønne), der er Tysklands økonomi- og klimaminister, og Lars Aagaard (M), der er Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister, underskrev fredag en aftale om dansk-tysk om grøn brintenergi.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Fra 2028 skal det være muligt at transportere brint på tværs af den dansk-tyske grænse i en landbaseret rørledning.
Det er en af ambitionerne i en ny samarbejdsaftale, som klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i dag har underskrevet sammen med Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck (Grønne).
Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
”Danmark har en unik position for at blive Nordeuropas grønne powerhouse og bidrage til den grønne omstilling. Snart er vi mere end selvforsynende med grøn strøm, og det skal udnyttes til at producere grønne brændstoffer til eksport. Det kræver investeringer i infrastruktur, og virksomhederne står klar i startboksen. Nu har vi affyret startskuddet”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).
Samarbejdsaftalen blev underskrevet af de to ministre på et fælles pressemøde fredag formiddag i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
”Vi sigter efter den første handel med brint igennem en ledning senest i 2028. Vi glæder os over derigennem at kunne udbygge vores stærke partnerskab. Således styrker vi sammen bæredygtighed, effektivitet og forsyningssikkerhed på de europæiske energimarkeder”, siger Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck.
Ifølge aftaleteksten skal den grønne brint sendes fra Vestdanmark til Nordtyskland. De nærmere detaljer vedrørende rørledningen, der skal transportere selve brinten, hvem der skal drive den, og hvor stor kapaciteten på rørledningen skal være, skal nu afklares. Det vides derfor ikke på nuværende tidspunkt, hvor rørledningen konkret skal gå, og hvor mange borgere der bliver berørt af anlæggelsen.
Hos Dansk Industri, der fredag middag havde besøg af vicekansler Robert Habeck, glæder politisk direktør Emil Fannikke Kiær sig over den nye aftale.
”Danmark og Tyskland er naboer, tætte samhandelspartnere og ikke mindst allierede i EU’s grønne omstilling. Vi står begge overfor at skulle takle en alvorlig klimakrise, sikre vores forsyningssikkerhed og få tøjlet de høje energipriser. Det får vi nu endnu bedre forudsætninger for med dagens aftale om et nyt grønt brintrør over grænsen”, siger Emil Fannikke Kiær i en pressemeddelelse.
Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er den nye samarbejdsaftale et vigtigt skridt på vejen mod at realisere Danmarks ’Power-to-X’-aftale, som den forrige regering og en række af Folketingets partier vedtog i marts 2022. Aftalen går ud på at udvikle og fremme brint og lignende grønne brændstoffer i Danmark, og her er ’Power-to-X’ (PtX), der er en metode til at udvinde grøn brint gennem elektrolyse, blandt løsningerne.
Energistyrelsen vurderer, at PtX er en væsentlig brik i at opfylde regeringens 70 pct. målsætning i 2030. I udlandet kaldes PtX for ’grøn brint’. Begge begreber dækker over den proces, hvor strøm (typisk i form af vindmøller og solceller) og vand bliver lavet om til brint gennem elektrolyse.
Flere nyheder: