Tilbage til nyhedsliste

Ny EU-lov vil give dødsstødet til pantfri grænsehandel             

27. april 2024

Europa-Parlamentet har vedtaget en ny emballageforordning, der fastslår, at der skal opkræves pant i de tyske grænsehandelsbutikker. Pantopkrævningen er sat til at træde i kraft i 2029.

Det er ikke altid, at de pantfrie dåser fra grænselandet ender i den rette affaldssortering som her.

Det er ikke altid, at de pantfrie dåser fra grænselandet ender i den rette affaldssortering som her.

Foto: Todd Lappin/Flickr

Fra 2029 kan det være slut med at købe pantfri sodavand og øl i de tyske grænsehandelsbutikker. 

Onsdag vedtog Europa-Parlamentet nemlig en ny emballageforordning, der dikterer, at der fra 2029 skal opkræves pant i grænsebutikkerne.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse. 

"Vi har kæmpet i tyve år for at få pant på tyske dåser og for at få løst problemet med, at pantfri dåser fra tyske grænsehandelsbutikker ender i den danske natur. Med emballageforordningen slås det fuldstændig fast, at der skal opkræves pant i Tyskland uanset, hvor dåserne sælges og hvem de sælges til. Grænsehandelsbutikkerne skal nu følge de samme regler som alle andre butikker. Det er en sejr for os, men det er i særdeleshed en sejr for den danske natur”, udtaler miljøminister Magnus Heunicke (S).

Ifølge Miljøministeriet skal den samlede emballageforordning ikke blot sikre pant på de tyske dåser, men også fastsætte et samlet, nytænkende regelsæt for emballage i EU, der omfatter alt lige fra drikkevare-emballager til træpaller. 

Det beskrives, at aftalen skal give det europæiske emballageforbrug et ordentlig skub i en grønnere retning og reducere mængden af emballageaffald, så der bliver mindre affald.

Kritik fra grænselandet

I det dansk-tyske grænseland forholder man sig kritisk til den nye EU-forordning. Flensborg Avis har talt med en række aktører, der alle påpeger, at forordningen ikke giver mening uden et fælles grænseoverskridende pantsystem. 

En af dem er Claus Ruhe Madsen, der er økonomiminister i Slesvig-Holsten. Han forklarer, at grænsehandlen med mere end 3000 ansatte og en årlig omsætning på knap 1,2 milliarder euro har en væsentlig økonomisk betydning for delstaten.

”Det vil være ekstremt vigtigt for grænsehandlen, at dåserne også kan returneres i Danmark mod tilbagebetaling af pant. Så længe, der ikke tilbydes en returordning og tilbagebetaling af den betalte pant, vil forpligtelsen til at indføre envejspant reelt føre til en prisstigning for kunderne i grænsehandlen”, siger Claus Ruhe Madsen til Flensborg Avis.

Dansk Erhverv vil presse på

Sagen om pant på de tyske grænsehandelsdåser har stået på længe og udviklet sig i flere retninger flere gange. Det er ikke længere siden end september måned, at EU-Domstolen dømte til fordel for grænsebutikkerne i en sag om de pantfrie tyske dåser. Klagesagen, der var anført af Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening, handlede om, hvorvidt der er tale om statsstøtte til de tyske grænsebutikker, når den lovpligtige tyske pant, der blev indført i hele Tyskland i 2003, ikke bliver opkrævet i grænsebutikkerne. Dermed slipper butikkerne for at betale moms til staten.

Den nye EU-forordning taler til fordel for Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening, der også er citeret i positive vendinger i pressemeddelelsen fra Miljøministeriet.

"I Dansk Erhverv er vi positive over at de nye EU-regler falder på plads, men vil samtidig også presse på for at efterlevelsen sker hurtigst muligt. Der er lang tid til 2029, og det er vigtigt for både miljø, samt fair og lige konkurrencevilkår, at der kommer pant på tyske dåser. Der er fortsat uklarheder ift. den praktiske løsning med grænsepanten, så vi fortsætter dialogen med myndighederne, både i København og Bruxelles”, lyder det fra vicedirektør Henrik Hyltoft.

Dansk Erhverv anslår, at der hvert år kommer mindst 650 millioner dåser uden pant til Danmark. 

Emballageforordningen forventes at træde i kraft i løbet af 2026, mens kravet om opkrævning af pant altså træder i kraft i 2029. 

Forordningen skal dog først skrives under i EU’s Ministerråd.