Tilbage til nyhedsliste

Ny genforeningssten rejst i Odense

25. august 2020

Odense Marineforening afslørede fredag en ny genforeningssten, der er blevet rejst i anledning af genforeningsåret 2020. Stenen er også sat for at mindes de dansksindede sønderjyske krigsdeltagere, der kom til Odense i april 1919 efter Første Verdenskrig.

Fredag den 21. august afslørede Odense Marineforening en ny genforeningssten. Midt i billedet med den hvide kaptajnhat ses Ole Bøwig, formand for Odense Marineforening.

Fredag den 21. august afslørede Odense Marineforening en ny genforeningssten. Midt i billedet med den hvide kaptajnhat ses Ole Bøwig, formand for Odense Marineforening.

Foto: Grænseforeningen

Odense Kommune er blevet en genforeningssten rigere, efter at Odense Marineforening fredag den 21. august afslørede en ny genforeningssten. Den nye sten, der er opsat foran foreningens hus ved Odense Havn, glæder Ole Bøwig, formand for Odense Marineforening.

”Genforeningen med Sønderjylland er en vigtig, national begivenhed, som vi i Odense Marineforening gerne vil markere. Med stenen håber vi, at vi kan få forbipasserende til at tænke over, hvad det er, der gør Danmark til det land, det er i dag. Vi skal værne om vores historie”, siger han.

Ole Bøwig forklarer, at den nye odenseanske genforeningssten også er blevet rejst for at mindes de sønderjyder, der efter at have været tvunget i tysk krigstjeneste under Første Verdenskrig blev taget til fange i bl.a. Frankrig og fragtet til Odense Havn i april 1919.

”Vi synes, man bør huske på og fejre, at de sønderjyske krigsfanger trods alt fik en god afslutning på krigen ved at komme til Odense. Dengang var det en stor begivenhed i byen, og det blev festligholdt i tre dage, at disse danskere kom hjem i forholdsvis god behold”, siger Ole Bøwig, der selv er halv sønderjyde.

Den nye genforeningssten, der bærer inskriptionen ”100-året for Sønderjylland blev en del af kongeriget Danmark 15. juni 2020”, har ifølge Ole Bøwig ikke været dyr for foreningen at opsætte. Takket være medlemmernes engagement og netværk har stenen kun kostet en tur til Sønderjylland for at hente stenen.

”Der har været mange i vores forening, som gerne ville støtte op om projektet. Stenen er blevet hentet i Sønderjylland. Der var én, der kendte én, som havde den stående, og så var der en anden, der kendte én, som kunne hente den med kran og en stor trailer. Inskriptionen har vi fået lavet hos en stenhugger, som et tredje medlem kender. Det ville stenhuggeren ikke have noget for, så stenen har faktisk kun kostet os turen til Sønderjylland”, siger Ole Bøwig.

Den nye genforeningssten blev indviet fredag den 21. august med sønderjysk kaffebord og taler, bl.a. ved Søren Windell (KF), medlem af byrådet i Odense Kommune, samt musik ved trompetist Kim Kingo.

Læs mere om den nye genforeningssten i Odense på www.genforeningssten.dk