Tilbage til nyhedsliste

Sønderjysk kirkegård i Frankrig er ny UNESCO-verdensarv

29. september 2023

Den sønderjyske kirkegård i den franske landsby Braine er ny UNESCO-verdensarv. Verdensorganisationen, der hører under FN, har honoreret alle begravelses- og mindesteder fra Første Verdenskrigs vestfront med verdensarvsudnævnelsen.

I Braine, Frankrig, ligger 79 sønderjyder fra Første Verdenskrig begravet.

I Braine, Frankrig, ligger 79 sønderjyder fra Første Verdenskrig begravet.

Foto: Hanne Cordes Christensen/Sønderborg Slot

Langt væk fra Sønderjylland findes et stykke danmarkshistorie under franske himmelstrøg.

I landsbyen Braine i det nordlige Frankrig vest for Reims ligger 79 sønderjyder begravet. De mistede livet i kampen for et land, de ikke selv havde valgt at blive en del af, efter at Danmark mistede hertugdømmerne, og dermed Sønderjylland, i 1864.

De krigsforliste sønderjyske soldater fik i 1924 deres eget mindested, Den Sønderjyske Kirkegård. Og knap 100 år senere er mindestedet nu blevet honoreret. UNESCO har nemlig udnævnt alle begravelses- og mindesteder fra Første Verdenskrigs vestfront i Belgien og Frankrig til ny verdensarv.

”Det er en meget flot og stor nyhed for kirkegården, der er den eneste i verden, hvor danskere, der blev tvunget med i krigen, ligger begravede”, siger François Rampelberg, der er er borgmester i Braine, til TV SYD.

Den Sønderjyske Kirkegård i Braine, der har været Haderslevs venskabsby siden 1956, bliver forvaltet af Den Sønderjyske Fonds Mindelegat, som hører under Haderslev Kommune, med Claus Dall som administrator. Han blev i 2018 interviewet til magasinet Grænsen om kirkegården.

“Den sønderjyske kirkegård i Braine er et mindested for alle faldne sønderjyder fra Første Verdenskrig. De kæmpede for en sag, der ikke var deres”, lød det fra Claus Dall, hvis farbror er nævnt på en af mindetavlerne på kirkegården.

Ved kirkegårdens indvielse i 1924 blev der oprettet 50 grave. Siden da kom yderligere 29 til. De fleste faldne sønderjyder, der ufrivilligt deltog i Første Verdenskrig på tysk side, ligger begravet på kirkegårde i Tyskland.

I 2013 blev kirkegården renoveret, og der blev opstillet ti mindetavler med navne på mere end 5000 sønderjyder, der faldt i Første Verdenskrig. Renoveringen blev mulig, efter at Kulturministeriet og den sønderjyske erhvervsmand Laurids Jessen hver især valgte at give 700.000 kroner til kirkegårdens videre bevarelse.

Ved indgangen til kirkegården står der på fransk: ”Tvunget til at tjene med tusindvis af landsmænd i den tyske hær har de opfyldt deres pligt og ofret deres liv for sag, der ikke var deres. Gud give deres sjæl fred.”

Kirkegården er udformet af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen, der levede fra 1886 til 1960.

UNESCO-udnævnelsen vil blive fejret den 15. juni 2024 - 100 års dagen for kirkegården. Det skriver TV SYD.