Nyt Danevirke Museum har voldanlæg i centrum
Det nye Danevirke Museum bliver bygget med Dannevirkes hovedvold i centrum. Museumsbyggeriet, der forventes at stå færdigt i slutningen af 2024, kan ses på netop præsenterede tegninger af danske Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Det nye Danevirke Museum forventes at stå klar i slutningen af 2024.
Illustration: KVANT-1/Sydslesvigsk Forening
I januar muliggjorde store donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden planerne om et nyt Danevirke Museum. Og i går kunne Sydslesvigsk Forening (SSF), der driver museet, løfte sløret for, hvordan det nye museum kommer til at se ud. Det er det danske arkitektfirma Lundgaard & Tranberg Arkitekter, der bl.a. står bag Frihedsmuseet og Skuespilhuset i København, der har fået opgaven med at bygge det nye museum. Og det glæder formand Gitte Hougaard-Werner, SSF.
”Det bliver et smukt museum, som her i Nordtyskland vil repræsentere nordisk arkitektur, når den er bedst. Lundgaard og Tranbergs udkast giver fine rumligheder til at præsentere historien. Det passer samtidig ind i omgivelserne og giver plads til, at volden som den egentlige attraktion kommer til sin ret. Vi glæder os til at byggeriet kommer i gang, og at vi om få år kan åbne det nye museum”, siger Gitte Hougaard-Werner i en pressemeddelelse.
Sådan kommer museets foyer til at se ud
Illustration: KVANT-1/Sydslesvigsk Forening
Det nye Danevirke Museum, der forventes at stå klar i slutningen af 2024, er af arkitekterne formgivet med inspiration fra det historiske voldanlæg, som er anerkendt som UNESCO Verdensarv.
”Det har været en utrolig spændende proces at arbejde med et nyt Danevirke Museum, og vi har lagt vægt på at skabe et museum, der har en myndig tilstedeværelse i landskabet med ét stort tag, der favner og signalerer; at her samles mennesker på tværs af grænser – og her samles en 1500 år lang historie,” siger Lene Tranberg fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter i en pressemeddelelse.
Den nye bygning vil være på ca. 1900 kvadratmeter og huse en helt ny udstilling om voldanlægget Danevirke, et særudstillingsareal, faciliteter til skoleklasser, udendørs opholdsområde, café og museumsbutik. Der er desuden lagt vægt på at byggeriet skal være bæredygtigt.
Museet finansieres af donationer, hvoraf 63 millioner kroner kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og 13 millioner kommer fra Augustinus Fonden. Den danske stat og den tyske delstat Slesvig-Holsten støtter driften af det kommende museum med hver 1 million kroner om året.
Det nye museum bliver nænsomt tilpasset landskabet
Illustration: KVANT-1/Sydslesvigsk Forening
Flere nyheder